„Mama, bolia ma nohy!“ Ako rozpoznať a odstrániť nočné bolesti u detí?

Už sa vám stalo, že sa vaše dieťa zobudilo uprostred noci kvôli bolesti v nohách? Vy mu ich začnete hladkať a masírovať, upokojujete ho, no neviete, či by ste ho mali vziať k pediatrovi alebo si pomôcť liekmi proti bolesti. V prípade, že neexistujú žiadne viditeľné dôvody pre výskyt bolesti, ako trauma, natiahnutie svalov a šliach či vnútorné ochorenie, potom vaše dieťa trpí tzv. syndrómom rastovej bolesti.

 

V období intenzívneho rastu (od 4 do 12 rokov) bola u 15 % detí aspoň raz zaznamenaná takáto bolesť končatín. A 50% detí zažíva takúto bolesť pravidelne. Zvyčajne k tomu dôjde pred spaním a v noci, ráno bolesť zmizne. Dieťa sa môže zobudiť kvôli bolesti v nohách. Tento jav dieťaťu nijako neubližuje, no spôsobuje mu to nepríjemne pocity.

 

Špecialisti nedospeli k spoločnému názoru o príčinách bolesti pri raste. Niektorí veria, že príčinou bolesti spočíva v okostici, ktorá nevyrastie za kosti. Iní tvrdia, že problém nie je v kostiach, ale v krehkých svaloch a väzoch. Čokoľvek to je, s najväčšou pravdepodobnosťou bolesť ovplyvňuje celú oblasť aktívneho rastu a bráni tomu, aby dieťa normálne zaspalo.

Väčšina detí sa na bolesti sťažuje na prednej strane stehien, na lýtkach alebo pod kolenami. Zvyčajne to je po rušnej chôdzi, behu, skákaní, plávaní a jazde na bicykli. Deti nedokážu dlho obsedieť na jednom mieste, sú v neustálom pohybe, kvôli čomu ich svaly a väzy čelia konštantnej záťaži.

Vo večerných hodinách môžu niektoré deti cítiť svalové kŕče či tŕpnutie, napríklad po dlhej prechádzke alebo behu bez rozcvičky. Bolesť môže trvať niekoľko sekúnd až niekoľko hodín. Intenzita citlivosti každého dieťaťa sa prejavuje rôznymi spôsobmi, niektorí dokonca kričia bolesťou a v noci sa zobúdzajú s plačom.

Rozlíšiť nočné bolesti rastu detí od vážnych chorôb a tráum je možné len na základe niekoľkých bodov…

  1. Typickým znakom bolesti rastu je jej vznik iba počas oddychu dieťaťa. Keď dieťa leží, sedí alebo spí, svaly na nohách začínajú bolieť. Niekedy dieťa cíti, že sa jeho kosti sú naťahujú a skrúcajú
  2. Dieťa má normálnu teplotu a chuť do jedla, nevyzerá malátne. Miesto bolesti nie je sčervenané, opuchnuté, nevyskytujú sa na ňom ani zmeny pokožky. Po skončení nočných bolesti je dieťa opäť čulé a aktívne.
  3. Ďalším istým znakom bolesti rastu je to, ako dieťa reaguje na dotyk. Deti, ktoré majú vážne ochorenie alebo zranenie, nedokážu zniesť akýkoľvek dotyk. Pri bolestiach rastu má dieťa pocit úľavy, keď je hladkané, masírované a objímané.

Mali by ste sa poradiť s lekárom, ak bolesti neprestanú a pokračujú od rána do večera, pridá sa k ním vysoká teplota, nevoľnosti, slabosť a nechuť do jedla. Syndróm bolesti rastu možno ľahko zvládnuť aj doma a bez lekárskej pomoci.

 

Ako uľahčiť stav dieťaťa

  1. Upokojte dieťa, vysvetlite mu, že nohy ho bolia preto, že rastie a stáva sa silnejším.
  2. Hladkanie, jemná masáž, trenie, strečing, teplý kúpeľ s upokojujúcim odvarom bylín pomôže zmierniť napätie a zrelaxovať.
  3. Pri silnej bolesti pomôžu teplé a horčicové obklady či potieranie oblasti s broskyňovým olejom.
  4. Bandáže s elastickým obväzom dokonale zmierňujú bolesť.
  5. Drepy, ľahký beh na mieste, cvik ako „sviečka“ a „bicykel“ zlepšujú odtok krvi, čím zbavujú dieťa bolestí a kŕčov.
  6. Ak je bolesť v noci u dieťaťa taká intenzívna, že nemôže zaspať, môžete mu dať polovičku „Paracetamolu“ alebo „Nurofenu“. Majte na pamäti, odborníci nedoporučujú dávať dieťaťu aspirín.

Deti, ktoré sa aktívne venujú športu alebo tancu aj niekoľko hodín denne, trávia veľa času hraním sa na čerstvom vzduchu, jednoducho potrebujú spomalenie tempa a oddych. Nemusíte ich zaťažovať ďalšími cvikmi, najlepšie urobíte, ak v nich začnete rozvíjať zvyk rannej rozcvičky.

 

Minimum stresu, dôverné vzťahy v rodine, pozitívny postoj matky a otca pomôžu dieťaťu prežiť túto ťažkú etapu vývoja. Pamätajte, že byť dieťa nie je o nič ľahšie než byť rodičom.

 

Trpeli ste týmito bolesťami aj vy počas svojho detstva? Ako sa vaša rodina vyrovnávala s týmto syndrómom? Nezabudnite tento dôležitý článok zdieľať aj s vašimi priateľmi na sociálnej sieti!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore