Nový šál som mala hotový za 40 minút. Takto si ho urobíte aj vy

Moja mama aj stará mama veľmi radi tkali, štrikovali a robili všelijaké ručné práce. Mne sa tiež tkanie a štrikovanie najskôr páčilo, ale vždy ma odradilo to množstvo času, ktoré som potrebovala na vytvorenie nejakej novej veci. Možno to bolo preto, že som veľmi aktívny človek a nikdy nemám čas, hlavne ak chcem všetko stihnúť…

A tu som sa asi pred rokom zoznámila s talentovanou ženou, ktorá mi predstavila úplne nový druh ručných prác. A najlepšie, že teraz si môžem štýlové veci vytvoriť aj ja sama a za pár minút.

ручное ткачество

Ručné tkanie

Redakcia «chillin.sk» pre vás pripravila návod ako si s pomocou ručného tkacieho stavu môžete vyrobiť šál iba za 40 minút! Odložte ihlice a háčiky, odteraz už iba ručné tkanie.

Nebojte sa, tento druh ručných prác je jednoduchší ako sa môže zdať. Najmä pokiaľ ide o malý ručný stav, s ktorým vám práca pôjde od ruky.

ручное ткачество из бисера

Na výrobu štýlového a teplého zimného šálu budete potrebovať špeciálne zariadenie na pletenie. Môžete si kúpiť už hotový výrobok alebo vyrobiť si vlastný, ako som to urobila ja.

Na jeho prípravu vám postačí obdĺžnikový drevený rám, do ktorého po obvode pozabíjajte klince. Samozrejme v rovnakých vzdialenostiach jeden od druhého.

ручное ткачество на раме

Okrem tohto mini stavu na prácu budete tiež potrebovať špeciálny háčik. Od obyčajného sa odlišuje tým, že je zahnutý do písmena G, takmer ako zubársky nástroj. Ak ho však nikde nemôžete nájsť, môžete použiť aj obyčajný

ручное ткачество на рамке

Aby ste mohli začať pletenie na ručnom stave, najskôr si z vlny vytvorte slučku a navlečte ju na úplne krajný klinček. Zostávajúci kúsok priadze sa použije tak, aby zostal z vnútornej a spodnej strany. Dlhý koniec bude naša pracovná niť.

ручное ткачество в домашних условиях

Klinčeky opletajte rad za radom, prepletajte niť do vzoru osmičky tak, aby ste mali rovnaký vzor a následne upevnite niť na vonkajších klinčekoch.

Opatrne poposúvajte všetku priadzu až k rámu aby bola vrstva hustejšia. Všetka priadza by sa mala nachádzať v spodnej časti klinčekov. Potom začnite pliesť novú vrstvu. Prvú vrstvu tak postupne snímajte z klinčekov ponad novú vrstvu priadze. Zachovajte vzor pletenia a na konci ukončite niť tak ako v prvom rade.

ручное ткачество бисером схемы

Priadzu z klinčekov snímajte pomocou háčika, dá sa to aj rukami, ale háčikom si celú prácu oveľa uľahčíte. Pokračujte týmto spôsobom dokým váš šál nebude mať požadovanú dĺžku.

Na úplnom konci vám zostane na stave rad očiek. Aby ste výrobok ukončili, zoberte prvú slučku, prevlečte ju cez klinček oproti a z vnútornej strany vyberte slučku na danom klinčeku. Takto pokračujte až do konca a napokon priadzu ukončite uzlíkom.

Aby ste videli ako taký proces pletenia na ručnom stave vyzerá pozrite si nasledujúce video.

Tiež vám predstavujeme nasledujúce výrobky, ktoré boli vyrobené práve pomocou tejto jednoduchej techniky.

 

  1. ручное ткачество бисером по кругу
  2. ручное ткачество
  3. ручное ткачество гобеленов
  4. ручное ткачество из бисера схемы
  5. ручное ткачество и гобелен

RADA REDAKCIE

Úplné uspokojenie, ktoré ponúka pletenie a tkanie sa ani nedá porovnať s tým čo ponúkajú koníčky iného druhu. Jasnosť a čistota mysle tkáčok sú zrejme dôvody, ktoré pomáhajú ženám udržať si v starobe zdravie a žiť dlhšie.

A viete, že ručné práce sú tiež známym liekom na depresiu a nervozitu? V ťažkých časoch vám tento koníček pomôže vyrovnať sa so situáciou a vyvaruje vás zbytočných šokov. V tomto článku  «Pletenie – joga vášho mozgu» si môžete o tom prečítať viac, vrátane názoru odborníkov.

Čo teda hovoríte na tento nový druh ručných prác, už ste sa stretli s výrobou vecí na ručnom stave? Budem rada, ak sa so svojím názorom podelíte s nami v komentároch.

Páčil sa vám článok? Povedzte o ňom aj priateľom na sociálnych sieťach!

zdroj: takprosto.cc

Chod hore