Objímanie a bozkávanie detí dokáže zmeniť ich budúcnosť! Takto im pomôžete aj vy

Rodičovstvo nie je len o starostlivosti a riešení nekonečných problémov. Z času na čas sa musíme zastaviť a spomenúť si na to, že najdôležitejšou vecou, ktorú môžeme dieťaťu dať, je naša láska a náklonnosť.

Štúdie z posledných desaťročí kladú dôraz na prepojenie medzi láskou v detstve a zdravím a šťastím v budúcnosti. Veda plne podporuje myšlienku, že teplo a náklonnosť rodičov poskytuje takýmto deťom šťastnejšiu budúcnosť.

 

Zvýšené sebavedomie, lepší prospech v škole, blízky vzťah medzi rodinnými príslušníkmi, menej psychologických problémov a porúch správania. To všetko poskytuje rodičovská láska a dotykový kontakt.

Na druhej strane, deti, ktorých rodičia nie sú veľmi láskaví, majú tendenciu mať nízke sebavedomie, nie sú súčasťou kolektívu, správajú sa nepriateľsky či agresívne.

V roku 2010 výskumníci zistili, že z detí, ktoré majú láskyplné a pozorné matky, vyrastú šťastnejšie, vyváženejšie a menej úzkostlivejší dospeláci. Štúdie sa zúčastnilo približne 500 žien, týkalo sa to obdobia 30 rokov od samotného pôrodu.

Keď mali deti osem mesiacov, psychológovia pozorovali, ako s nimi matky zaobchádzali a vykonali testy ich vývoja. Psychológovia hodnotili úroveň pripútanosti a pozornosti matky na päťbodovej stupnici – od „negatívneho“ po „extravagantného“.

Takmer 10% matiek malo nízku úroveň pripútanosti, 85% malo normálny stupeň pripútanosti a asi 6%  malo vysokú mieru pripútanosti.

 

O tridsať rokov neskôr, keď deti vyrástli, bolo testované ich emočné zdravie. Dospelí, ktorých matky vykazovali „extravagantnú“ alebo „normálnu“ náklonnosť, boli oveľa pokojnejší a sebaistejší. Taktiež existovala menšia pravdepodobnosť, že sú nepriateľskí a agresívni.

Výskumní pracovníci, ktorí sa zúčastnili tejto štúdie, dospeli k záveru, že hormón-oxytocín, by mohol byť zodpovedný za tento výsledok.

Oxytocín je chemická látka, ktorá sa vytvára v mozgu, keď človek pociťuje intimitu a lásku. Ukázalo sa, že pomáha rodičom pri pripútaní sa k svojim deťom, čím sa zvyšuje pocit vzájomnej dôvery a podpory.

Štúdia Kalifornskej univerzity ukázala, že bezpodmienečná láska a náklonnosť rodiča môže dieťaťu zabezpečiť emočné šťastie a menej pocitov úzkosti. Je to preto, že ich mozgy sa skutočne menia v dôsledku tejto pripútanosti.

Na druhej strane, zneužívanie detí a chýbajúci osobný kontakt postihuje deti ako duševne, tak aj fyzicky. To môže viesť k všetkým druhom zdravotných a emočných problémov počas celého ich života.“

V roku 2015, bola vykonaná štúdia univerzitou Notre Dame du Lac ukázala, že deti, ktoré cítia lásku svojich rodičov, boli v dospelosti šťastnejšie. S viac ako 600 dospelými boli vedené rozhovory o tom, ako boli vychovávaní, vrátane toho, koľko objatí či pohladení dostávali zo strany rodičov.

 

Výskumníci tiež skúmali výhody priameho kontaktu pokožky dojčaťa a jeho matky. Táto konkrétna interakcia medzi matkou a dieťaťom najmä pomáha utíšiť deti, aby menej plakali menej a lepšie zaspali. Taktiež bol preukázaný aj zlepšení vývoj ich mozgu.

Deti, ktoré boli vychovávané v prostredí bez lásky, napríklad sirotinci, mali vyššiu hladinu kortizolu – stresový hormón, ako tie, ktoré žili so svojimi rodičmi. Vedci sa domnievajú, že hlavným faktorom týchto zmien je nedostatok fyzického kontaktu v sirotincoch.

Napokon, početné štúdie o účinku masáže poukazujú na pozitívne výsledky, ktoré naznačujú zníženie úzkosti u detí. Masáž je tiež dobrý spôsob, ako sa môžu rodičia prepojiť s ich deťmi, či už fyzicky alebo emocionálne. Štúdie ukázali, že deti a dospelí, ktorí dostávajú masáž, zažívajú menej úzkosti v čase stresu, hospitalizácie a iných stresových udalostí.

Ako môžete priniesť viac lásky do života vášho dieťaťa?

  1. Od okamihu, kedy privediete svoje dieťa domov z pôrodnice, nezabudnite sa ho dotýkať, objímať alebo hojdať v náručí.
  2. Keď bude rásť, venujte sa spoločnému hraniu. Niečo ako spoločný tanec alebo hranie sa na objímajúce a bozkávajúce strašidlo.
  3. Uvedomte si, že objatia by sa mali stať každodennou súčasťou vášho života. Objímajte ho tak často ako je to len možné.Pamätajte, že objatie by malo byť súčasťou vášho každodenného života. Objímajte vaše deti tak často ako sa len dá.
  4. Pri výchove dieťaťa používajte hmatový kontakt! Keď mu niečo vysvetľujete, položte vašu ruku na jeho rameno a na konci rozhovoru nezabudnite na objatie. Takto bude vedieť, že aj keď nie ste s niečím spokojní, stále ho milujete.

Snažte sa to však nepreháňať. Berte do úvahy individuálnu mieru pohodlia a majte na vedomí, že sa bude meniť s narastajúcim vekom vášho dieťaťa.

 

Chod hore