Na Dunaji sa nachádza krásny vodný mlyn. Krásny unikát môžete navštíviť aj vy

Určite ste aspoň raz v živote videli v nejakom filme krásny vodný mlyn a snívali ste o prázdninách pri jazere. Tento sen sa vám môže splniť, pretože breh Malého Dunaja na juhozápade Slovenska ukrýva unikárny vodný mlyn, ktorý v celej strednej Európe nenájdete. Vodný mlyn sa nachádza na brehu rieky v obci Jelka. Mlyn je jedinečný tým, že je bol postavený ako trojposchodový. Práve z tohoto dôvodu je zaradený do zoznamu cenných technických pamiatok.

https://www.instagram.com/p/BwhiqqKlR9C/

Ak sa rozhodnete ísť tento mlyn pozrieť, určite neváhajte. Nájdete ho okrem iného aj počas dobrodružného splavu Malého Dunaja. Podobných mlynov bolo na našom území mnoho, no postupom rokov začali chátrať a boli zbúrané. Mlyny sa začali stavať pred viac ako 150 rokmi. Mlyn v Jelke, ktorého krásu môžete vidieť na fotografiách, bol postavený v roku 1894.

https://www.instagram.com/p/BVyzJOrF_Tf/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BkaLsj-A7VG/?utm_source=ig_embed

Mlyn bol podľa všetkého mierne rekonštruovaný v roku 1916, kedy dostal svoje tretie poschodie, pretože pôvodne bol len dvojposchodový. Pri rekonštrukcii urobili podstatnú technckú zmenu a to mlecie kamene nahradili valcovou stolicou. Okrem toho tam pribudli aj výťahy a novšie stroje. Bývaly majiteľ mlynu tvrdí, že si pamätá na časy, kedy k nemu chodili ľudia z viacerých okolitých dedín, aby si mohli pomieť raž, obilie na múku či krupicu.

https://www.instagram.com/p/BtJqoOJFiOh/?utm_source=ig_embed

 

 

 

 

zdroj: http://slovakianguide.com

zdroj: paulinia_b / pabloorphan/vladofecko

Chod hore