Encyklopédia o tom, ako funguje technika okolo nás

 

 

Zamysleli ste sa už nad tým, odkiaľ smartfón vie, kde je obloha? Alebo ako automobil bez vodiča zabráni nehode? Prípadne ako funguje virtuálna realita? Vo vydavateľstve Ikar práve vyšla fascinujúca encyklopédia Ako funguje technika. Je to najjednoduchší a vizuálne najpútavejší sprievodca technikou. 250 strán, plnofarebná publikácia a všetko, čo ste chceli vedieť ohľadom toho, ako fungujú veci okolo nás. 

Žijeme v časoch úžasných objavov a vynálezov, ktoré menia naše životy. Zároveň sme sa však stali závislými od techniky, ktorej mnohí z nás nerozumejú.

Kniha Ako funguje technika je plná fascinujúcich faktov a prináša jasné, ľahko pochopiteľné grafické údaje. Rozoberá stroje a zariadenia nášho sveta a ukazuje, ako fungujú.

V encyklopédii sa tiež dozviete zaujímavé fakty a pikošky ako:

  • Výťahy sú 50-krát bezpečnejšie ako schody
  • Priemerná veterná turbína generuje elektrinu pre 1000 domácností
  • Niektoré špecializované žeriavy zdvihnú hmotnosť 400 slonov
  • Prvá komerčná mikrovlnka bola vysoká takmer 2 metre

Encyklopédia Ako funguje technika je rozdelená na kapitoly ako Energetická technika, Dopravná technika, Materiály a stavebná technika, Technika v domácnosti, Počítačová technika ap.
Dozviete sa, ako fungujú počítače, klávesnice a myši. Ako funguje televízor, smartfón, elektronický papier, satelitná navigácia.
V časti o technike pri výrobe potravín si prečítate o špeciálnych zberačoch potravín, konzervovaní, úprave potravín aj o genetickej modifikácii.
Časť Medicínska technika vás zasa vezme do sveta simulátorov, rontgenu, laparoskopie, genetického testovania, či asistovanej reprodukcie. 

Encyklopédia je plnofarebná, nájdete v nej úžasné fotografie a ilustrácie, takže bez nich je to len polovičná kniha. Napriek tomu aspoň krátka ukážka informačnej časti encyklopédie Ako funguje technika:

Protézy končatín

KEDY SA PRVÝ RAZ POUŽILI PROTÉZY?

Umelé časti tela sa používali už najmenej pred 3 000 rokmi. Najstaršou zachovanou protézou je prst nohy vyrobený z dreva a kože, ktorý sa našiel na starovekej egyptskej múmii. 

Pohyby ruky

Zápästím a prstami vrátane palca pohybujú motory. Niektoré typy protéz umožňujú súčasný pohyb prstov, zabezpečujúci silné zovretie, alebo koordinovaný pohyb, určený na presné vykonávanie úloh.

Prstami, vybavenými kĺbmi, pohybujú samostatné motory.

Odoslanie dát do mikroprocesora

Signály zo svalov sa posielajú do mikroprocesora, ktorý ich prevádza na príkazy aktivujúce motory v oblasti ruky a zápästia. Rozličné svalové signály umožňujú rôzne druhy zovretia.

UHLÍKOVÉ PROTÉZY

Protézy vyrobené zo spojených vrstiev uhlíkových vláken používajú atléti. Sú ľahké, zato však pevné a ohybné. Stupaje majú závity alebo tŕne zabezpečujúce trakciu. Keď bežec dopadne na protézu, ohne sa, a keď sa noha začne valiť, protéza sa odrazí – uvoľní energiu, ktorá atléta posunie vpred.

Protézy dolných končatín

Protézy dolných končatín podporujú používateľa a napodobujú niektoré funkcie pôvodnej nohy. Vyrábajú sa z odľahčených materiálov, ako sú uhlíkové vlákna. Pri niektorých typoch nesie hmotnosť používateľa titánová tyč, zatiaľ čo pri iných túto úlohu plní pevná vonkajšia vrstva. Medzi ďalšie funkcie neraz patrí noha s dynamickou reakciou, ktorá ukladá energiu, aby používateľa potisla vpred, či koleno riadené počítačom, ktoré upravuje pohyb a zvyšuje stabilitu.

DOLNÁ KONČATINA

Pre väčšie pohodlie sa používa gélová či silikónová vložka.

Chod hore