Čítali ste už novinku – Červený stan

Strhujúci starozákonný príbeh o láske, vášni, zrade, vyhnanstve a odpustení. Autorka oživuje starodávny biblický príbeh, pričom sleduje osud hrdinky Díny, dcéry Jákoba a Ley, od jej narodenia a šťastného detstva v Mezopotámii, až po smrť v Egypte. Keď Dína dosiahne pubertu, môže vojsť do Červeného stanu, miesta, kde ženy rodia alebo trávia svoje dni, keď majú menštruáciu, a tam ju jej matka a Jákobove ďalšie tri manželky zasväcujú do náboženských a sexuálnych praktík kmeňa. Dínin osud spečatí vzťah so synom šechemského vládcu, ktorý zahynie krutou smrťou rukami Díninych bratov…

Anotácia:

Moje meno je Dína… Prvá samohláska je vysoká a čistá, ako keď matka po zotmení volá na svoje dieťa, druhá zasa jemná ako tajomstvá šepkané v posteli. Som jedinou dcérou Jákoba a Ley. Je možné, že moje meno vám nič nehovorí. Spomienka naň sa totiž už dávno premenila v prach. V Biblii je môj život naznačený v skratke, akoby bol snáď len krátkou odbočkou od príbehu môjho otca Jákoba a oslavnej kroniky brata Jozefa. Na začiatku svätej knihy nájdete pasáž, ktorá hovorí o mojom údajnom znásilnení a pokračuje príbehom o tom, ako moji bratia toto zneuctenie krvavo pomstili.

Nikde sa však nespomínajú moje zručnosti pôrodnej babice, nikto sa nezmieňuje o piesňach, ktoré som spievala, či o chlebe, ktorý som piekla svojim nenásytným bratom. Nenájdete tam ani slovíčko o mojej veľkej láske, o vášni, ktorú som cítila, zrade a vyhnanstve, ktoré som prežila. Preto mi dovoľte, aby som vám svoj príbeh vyrozprávala ja sama, tak ako viem, že sa stal…

Z tlače:

Keď kniha Červený stan vyšla, ženy si ju kúpili, začali čítať, odporúčať ďalej až z toho vznikol tzv. kult Červeného stanu. Po neistých začiatkoch, sa z tohto románu stal New York Times bestseller a odvtedy sa predalo viac ako milión výtlačkov.

Autorka verí v jednu vec –  spojenie medzi ženami.

Práve toto silné, sesterské puto oslavuje v tomto románe.

Anita tvrdí, že napriek tomu, že v dnešnom svete sú tieto ženské priateľstvá podhodnotené, kniha Červený stan vyšla ako darček ženám, a ženy ho s radosťou prijali.

Citáty:

„Je to ženský fenomén, je to takmer celá ženská skúsenosť.“ 

Anita Diamant

„Skutočne silný a emotívny román… Červený stan je presne taký, aká by bola Biblia, keby ju napísali ženy. Len Anita Diamant mu dokázala dať taký rozmer a pôvab.“

Boston Globe

 

O autorke:

ANITA DIAMANT

Anita Diamant (*1951) vyrastala n Newarku v New Jersey a Denveri v Colorade. Má bakalársky titul z Washingtonskej univerzity v St. Louis a magisterský titul z anglického jazyka zo Štátnej univerzity v New Yorku. Je oceňovanou novinárkou a autorkou šiestich kníh o súčasnom židovskom živote.

Medzi jej beletristické diela patria Good HarborThe Last Days of Dogtown. Najväčšiu slávu však získala svojim kultovým historickým románom Červený stan, ktorý sa dočkal aj filmového spracovania.

Anita Diamant momentálne žije spolu s manželom v Massachusetts.

KNIHU SI ZAKÚPITE NA GRADA.SK

Chod hore