Vedci tvrdia, že objavili v ľudskom tele nový orgán, ktorý dokáže povedať viac o rakovine

Vedci v nedávnej štúdii uviedli, že narazili na doteraz neznámy orgán — jeden z najväčších v ľudskom tele a zároveň ten, ktorý dokáže vysvetliť šírenie rakoviny v ľudskom tele či pochopiť iné choroby.

Výskum uverejnený v Scientific Reports hovorí o sieti hustých tkanív s unikátnou štruktúrou, ktorá plní jedinečnú funkciu ako srdce či pečeň.

2/3 tela tvorí voda väčšinou obsiahnutá v bunkách. Zvyšok, okolo 20% je „intersticiálna tekutina,“  z latinského inter = medzi a sistere=miesto, tzn. medzi ostatnými miestami. Táto séria oddelených kvapalín označená ako „interstitium“ obaľuje svaly, črevá, cievy a aj pľúca. Naozaj prekvapivý je fakt, že doteraz bol tento orgán nepovšimnutý. Vedci ho označili za akési tlmiče nárazov chrániace tkanivá pred poškodením či nárazmi.

David Carr-Locke a Petros Benias z Izraela prišli na tento objav pri skúmaní pacientovho žlčovodu a šetrení príznakov rakoviny. Zistili, že sa táto súvislá vrstva tekutín dostáva do lymfatického systému, a tým pádom sa rakovinové bunky dokážu cez interstitium dostať priamo až do lymfatického systému a šíriť sa.
Zdroj: nbcnews.com
foto:pixabay.com
Chod hore