Šokujúci rozdiel medzi pečeňou alkoholika a zdravého človeka. Toto je jeden z dôkazov, čo dokáže alkohol

Dvom sestrám, ktoré si rady vypijú, sa odborníci rozhodli ukázať pečeň človeka s cirhózou. Chceli ich presvedčiť, aby čo najskôr prestali piť, pretože jednou z hlavných príčin cirhózy je nadmerná a nekontrolovateľná konzumácia alkoholu.

Zdravá pečeň má jednotnú štruktúru, veľkosť zdravej pečene je výrazne odlišná, stáva sa tvrdou, hrboľatou, drsnou so šedivým odtieňom.

Stojí za zmienku, že pohľad na pečeň postihnutú cirhózou ženy veľmi vystrašila.

Čo je to cirhóza?

Jedná sa o vážne poškodenie pečene, pri ktorom odumierajú organické bunky (hepatocyty) a na ich mieste vzniká vláknité spojivové tkanivo. Výsledkom je vážna porucha štruktúry pečene.

Cirhóza spôsobená závislosťou od alkoholu sa zvyčajne rozvíja po desiatich rokoch alkoholizmu.

Príznaky závisia od závažnosti ochorenia, ale zvyčajne zahŕňajú únavu, nevoľnosť, stratu chuti do jedla, žltačku, vracanie krvi atď.

Cirhóza, bohužiaľ, nie je liečiteľná, možné je len zmierniť príznaky ochorenia. Problém možno vyriešiť iba transplantáciou napadnutého orgánu.

Pečeň totiž nedokáže zvládať svoje funkcie, narúša sa imunitný systém, žily v pažeráku sa rozširujú v krvi začnú cirkulovať toxíny, ktoré dokážu otráviť organizmus, a čo je najdôležitejšie, napádajú ľudský mozog.

Pacient môže kedykoľvek zomrieť kvôli pretrhnutiu žilových ciev a masívnemu krvácaniu.

Aby ste sa vyhli cirhóze pečene, mali by ste cvičiť, udržiavať si hmotnosť v norme a samozrejme piť menej, alebo sa úplne vzdať alkoholu.

Vedci z výskumu ukazujú, že pre pečeň je najvhodnejšia stredomorská strava. Obsahuje ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, olivový olej a ryby. Takýto výživový systém výrazne zlepšuje stav pacientov s cirhózou.

V tomto videu experti ukazujú publiku pečeň postihnutú cirhózou:

Veríme, že s týmto problémom ste sa nestretli a ani nikdy nestretnete. Hlavné je, aby ste počúvali rady skutočných odborníkov!

 

 

Chod hore