4 inšpirujúce vlastnosti od herca Silvestra Stalloneho, ktoré by ste sa od neho mal naučiť

Silvester Stallone je typickým predstaviteľom outsidera, ktorý si plní svoje životné sny a tie vo finále premieňa na zlato. O jeho húževnatosti a neústupnosti sa rozprávajú príbehy. Sám Stallone rozpráva o tom, ako v najťažších dňoch života predal za pár dolárov svojho milovaného psa, aby mal na jedlo. V tej dobe si sľúbil, že svojho štvornohého priateľa získa späť. Ľahké to nebolo. Nasledoval rad nezhôd a nezdarov s producentmi budúceho filmového trháku Rocky.

Nakoniec vybojoval nielen hlavnú úlohu, ale aj kráľovský honorár za scenár. Za inkasované peniaze psa skutočne získal späť.

V živote Stalloneho je všetko tak trochu dráma so silným hráčom v hlavnej úlohe. Je to príbeh odvahy, vôle, trpezlivosti a drzosti. Príbeh outsidera, ktorý počúva celý život svoju intuíciu, nevzdáva sa, neustupuje a má čertovsky silnú vôľu.

Petra L. Krajčinovič (www.cista-duse.cz)

1620394_677183842320421_1260941219_n

1. Pestujte intuíciu

Nenechávajte svoj život v rukách autopilota. Pokúšajte sa počas jedného dňa zamýšľať nad každou jednoduchou rutinnou činnosťou, ktoreú vykonávate, od čistenia zubov po riadenie auta. Vnímajte a vedome sa rozhodujte kam posuniete v ústach kefku a koľkokrát s ňou pohnete. Skúste si v aute uvedomiť každý prvok jazdy. Aký je to pocit znovu vedome zošliapnuť spojku a zaradiť, pohrať sa s motorom a byť prítomný okamihu konania. Pri rutinných činnostiach, medzi ktoré patrí riadenie auta, náš mozog funguje na báze podvedomia. Čím častejšie spínajú vedomie a premýšľame, kladieme si otázky a vedome riadime myšlienkové prúdy, tým lepšie sa naučíme pracovať s intuíciou.

Tento tréning má pre vás ešte jeden obrovský prínos. Skoncentruje sa na prítomný okamih a prestanete svoju pozornosť sústrediť na budúcnosť, vyhnete sa stresu a zafixujete sa v súčasnosti. Len človek s dobre vytrénovaným vedomím a riadením vlastného vedomia, dokáže zapojiť nadvedomie – intuíciu, ktorá je toľko potrebná pre vlastné rozhodovanie. Skúste si spomenúť na jednu situáciu v poslednom týždni, kedy ste potrebovali a vyhľadali „dobrú radu“ mimo svojej kompetencie. Uspokojili ste sa pocitom, že za vás rozhodol niekto iný a vy teda „nenesiete až takú zodpovednosť“ v prípade, že by „to nedopadlo“.

Na také spôsoby na ceste za vyhratým kolom v ringu života zabudnite. Sústreďte sa dovnútra seba a veľmi skoro pocítite, ako rýchlo začnete fungovať v závislosti na vlastných rozhodnutiach. Nebudete potrebovať potvrdenie od druhých. Vaše sebavedomie začne veľmi rýchlo stúpať.

Rovnako ako Stalloneho najslávnejšia postava Rocky v ringu padá, vstáva, schytává a rozdáva rany ani jeho stvoriteľ neustupuje z cesty. Nepredal scenár pod cenu a nesúhlasil s myšlienkou, že by Rockyho hral niekto iný ako on. Neochvejne veril svojej intuícii, vedel, že film bude hit. Nikto mu neradil. Pýtate sa ako to urobil? Jednoducho vnímal sám seba. Na začiatku nie je potrebné vedieť ako, dôležitejšie je neustupovať zo svojho presvedčenia, pocit ktorý vám napovedá, že idete správnym smerom a neuhýbáte. Ústupok vždy znamená kompromis a úspešní kompromisy nerobia, ak áno, tak neradi a veľmi zriedka. Nezľaknite sa a nepredávajte sa so pod cenu, verte si.

1896777_675847109120761_2012570621_n

2. Nepochybujte o sebe

Človek, ktorý začne pochybovať o svojim kvalitách je ľahko manipulovateľný a dá sa rýchlo zlomiť. Ak chcete byť dravec, nesmie sa z vás stať korisť. Ak chcete prežiť a uspieť v ďalšom náročnom kole v ringu života, nemôže z vás byť cítiť strach. Ak niečo neviete dokonale, neukazujte to. Usilovne v tejto oblasti trénujte a zdokonaľujte sa a nikomu nedávaj najavo, že si nie ste istí. Rozhliadnite sa okolo, zamyslite sa napríklad nad tým, koľko známych ľudí nevie poriadne ani to, čím sa preslávili. Prečo sú tam, kde sú?

Nepochybujú o sebe, veria si a to čo nevedia sa rýchlo naučia, alebo v horšom prípade, a ten vám neodporúčam, solídne prikryjú svoju nekompetentnosť niečím atraktívnym. Stále sa učte, starajte sa však nielen o svoje myšlienky, ale aj o telo. Jedzte veci, ktoré mu prospievajú, vyberte si tempo, ktoré vám vyhovuje, nájdite formy cvičenia, ktoré udržia vašu telesnú schránku v kondícii a prispejú k vašej odolnosti. Ak tieto oblasti prehliadame, sme neúplní. Pestujte dokonalosť, nebudete o sebe pochybovať ani minútu.

Tak ako Stallone vyhral bitku s Warner Brothers a neustúpil zo svojich podmienok, nenechal sa zlákať vyššou finančnou ponukou za scenár bez role a nepustil do ringu miesto seba Jamesa Caana, či Roberta Redforda. Bol trpezlivý a neochvejne veril, že úspech už je za dverami, na ktoré vytrvalo klopal, neustúpil.

1959906_682951788410293_824015781_n

3. Neustupujte od svojich rozhodnutí

Kto by povedal, že chlapec, ktorý mal predtým problémy s chrbticou bude jedným z pilierov Hollywoodského akčného heroizmu a svojej postavy bude nielen hrať, ale aj písať a režírovať. Vrstovníci sa mu posmievali za jeho drzé plány a fyzický handicap, ale Stallone sa nevzdal. Odrádzali ho aj filmový producenti, ktorí poukazovali na jeho vadu reči a zlú artikuláciu. Ale Stallone neustúpil od svojho rozhodnutia. Ak na seba nechávate pôsobiť vonkajšie vplyvy, viete, že im ľahko podliehate a neviete ako si vytvoriť odstup od situácií, ktoré zvládate neuspokojivo, tu je malý návod, ktorý veľmi pomáha – technika STOP – step back, thing, Organize thinking, proceed. S ňou bude ďalšie kolo v ringu života ľahšie.

Step back vás nabáda, aby ste sa oddelili od situácie a pokúsili sa nahliadnuť na ňu s odstupom.
Think je kto plánuje časťou a priestorom pre kladenie otázok typu: „Aká je situácia naozaj?“ „Čo je pravdivé?“ „Kde to cítim?“ „Aké sú moje možnosti?“ „Akým prekážkam a bariéram čelím?“
Organize thinking je moment pre usporiadanie myšlienok a čas na to: „Čo urobím?“ „Aký mám plán?“
Proceed nasleduje vo chvíli, kedy máte rozmyslené a rozídete sa ďalej. Pokračujte, podniknite ďalšie kroky s jasným pochopením situácie.
Vyskúšané? Už máte návod ako trénovať intuíciu a neústupnosť, takže veríte vo svoje rozhodnutia a nikto s nimi neotrasie, teraz sa sústreďte na vytrvalosť.

10257197_689009767804495_1952297724794433138_o

4. Vôľa

Vôľa presadiť sa a prekonať sám seba Stallonovi nikdy nechýbala. Ani v časoch, keď striedal školy, milenky, podnájmy a príležitostné pracovné miesta. Vždycky za všetkých okolností to čo robil, robil veľmi intenzívne a systematicky. Keď začal v pätnástich rokoch posilňovať potreboval hlavne vôľu, aby vytrval. Šport a učenie sa novým veciam je dokonalá forma tréningu vôle a vytrvalosti. Najmä, ak sa medzi vašimi vlastnosťami objavuje prokrastinácia a lenivosť.

Rovnako dôležitý je aj tréning mentálny, akurát namiesto svalov tvoríte nové synaptické spojenia v mozgu. Verte mi, ide to veľmi rýchlo, záleží len na vás, koľkokrát denne ste ochotní na sebe pracovať a opakovať si presne čo chcete. Mozog neriadi vás, to vy ovládate svoje myšlienky a keď si v hlave pestujete negatívne schémy, v negatívne konotácie prebieha aj vaše realita.

Kde je vôľa, tam je cesta. Ak si myslíte, že je niečia povinnosť alebo túžba viesť vás a udržiavať motivovaných, tak sa škaredo mýlite. Motivácia je čisto osobná hnacia sila, ktorú vám nikto nemôže imprintovat do vašej mysle. Rovnako ako vedomosti a zručnosti, aj motiváciu si musíme pestovať. Nájsť v sebe spúšťač a ten ideálny motivátor pre vás osobne, potom sa zopne vôľa dôjsť tam, kam chcete. Každý má cieľ inde. Pre jedného sú hlavnou motiváciou to peniaze, pre druhého spokojná rodina.

Chod hore