Slovenský dokument Vlčie hory bude vysielať National Geographic v 118 krajinách sveta!

Slovenská príroda patrí medzi tie najkrajšie na svete no málo kto si to z nás uvedomuje a mnohé veci a zákutia z nášho malebného Slovenska tak berieme za úplnú samozrejmosť. Erik Baláž, Jozef Fiala a Karol Kaliský sú tvorcami na prvý pohľad možno obyčajného dokumentu o slovenskej prírode na pohraničí Poľska, Ukrajiny a Slovenska.

zdroj:arollafilm.com

Už z krátkeho traileru vám bude jasné, že pôjde o výnimočný dokument, ktorý si dokonca všimli aj ľudia z televízneho kanálu National Geographic. Tí ho chcú vysielať na svojom programe a dostane sa tak do 118 krajín sveta. Názov filmu vznikol, keď režisér filmu Erik Baláž pri prehrabávaní rôznych materiálov narazil na starú mapu zo 16. storočia. Na tejto mape nieslo územie Východných Karpát názov Monte Lupi, teda Vlčie hory. Kameraman Karol Kaliský sa ocitol v situácii, keď sa k nemu na metrovú vzdialenosť priblížil obrovský zubrí samec v ruji. Kedže netušil, čo zviera urobí, zdvihol spacák nad hlavu, aby bol vyšší ako zubor, a zubor odišiel.  Pri natáčaní neboli používané žiadne umelé spôsoby lákania zvierat. Všetko sa robilo trpezlivým čakaním. Film si môžete objednať na tomto odkaze.

Objavili svet takmer nedotknutý ľuďmi. Dávni ľudia kedysi uctievali vlka a žili s ním bok po boku. V neskorších storočiach lovci lovili vlkov, až na pokraj ich vyhubenia a poľnohospodári zaberali stále viac a viac pôdy. Iba najodolnejšie rastliny a živočíchy prežili tento nápor. Dnes zaznamenáva Erikov tím vzácny portrét divočiny, akoby znovuzrodenej z popola a odhaľuje tento jedinečný ekosystém.

Chod hore