Česká rodinka odišla na Bali, kde si postavili svoj vysnívaný domček z kontajnerov. Stál ich menej, než si myslíte

Postaviť si dom na tropickom ostrove alebo na mieste kde je celý rok teplo je snom mnohých z nás. Realita je ale trošku iná.  Lukáš Černý sa so svojou rodinou rozhodli, že si svoj sen splnia a odsťahujú sa na Bali, kde si postavia dom z lodných kontajnerov. Doma sa nachádza s výhľadom na sopku Batukaru, ktorá je ale nečinná a ďaleko od zvedavých turistov a z druhej strany s výhľadom na Indický oceán.

zdroj článku bydleni.idnes.cz  zdroj foto: facebook / facebook  /  facebook / Stephan Kotas

Proste raj na zemi.  Dom sa skladá zo 4-och lodných lodných kontajnerov. Dispozične je dom robený do tvaru písmena U. Stredná časť je dvojpodlažná so spoločným obývacím priestorom a detskou izbou na poschodí. V bočných kontajneroch žijú rodičia a ešte je tam miesto na zábavu.

Cena za jeden kontajner ich vyšla na približne 1900 eur.  Veľa ľudí sa ich pýtalo, ako sa žije v kontajneroch, pretože Indonézia je známa svojimi tropickými teplotami, kde málokedy klesne pod 30 °C. Tepelná izolácia vyriešila všetko za nich a vzduch sa tam neustále cirkuluje.

Veľkým problémom murovaných stavieb v trópoch je vlhkosť, murivo absorbuje vodu a domy následne podliehajú plesniam. To kontajnerovému svojou konštrukciou nehrozí, aj vďaka tomu, že samotné kontajnery sú umiestnené na betónových pilieroch, čo umožňuje viesť všetky rozvody pod stavbou s jednoduchým prístupom.

Výpočet výhod tým nekončí: vďaka celistvej oceľovej konštrukcii je dom odolný voči hurikánu, zemetraseniu i cunami. Sám majiteľ hovorí, že na výstavbe sa podieľali miestni robotníci a materiáli a technológia s ktorou pracovali bola pre nich nová a neraz sa stalo, že nevedia čo majú robiť. Stavba sa podarila na jednotku. To hlavné na koniec. Cena. Nebudem vás zbytočne naťahovať. 2 milióny korún českých. Podľa aktuálneho kurzu bánk je to + – 75 000 eur. Za takú cenu máte asi trojizbový byt na východe. Na západe asi o niečo menej izbový. Nám sa samozrejme tento nápad páči a dúfame, že sa kontajnerové domčeky dostanú aj k nám. Ide o pomerne lacnú alternatívu k bytom a domom.

 

Chod hore