10 úžasných tipov na čistenie vášho domu bez chemikálií. Predposledný vám pomôže najviac

Možno si myslíte, že sú bezpečné, no väčšina z produktov, ktoré pri upratovaní požívate obsahuje toxické látky, ktoré znečisťujú ovzdušie vo vnútri a škodia nášmu zdraviu. Súčasná moderná domácnosť je bohato zásobená prostriedkami, ktoré nám uľahčujú život natoľko, že si bez nich vôbec nevieme predstaviť upratovanie. Aby však bol váš domov naozaj bezpečný, mali by ste sa týchto toxických  prostriedkov postupne zbaviť.

Predstavíme vám niekoľko užitočných tipov, ktoré vás a vašu rodinu nebudú vystavovať nebezpečenstvu. Ušetrite peniaze a začnite používať nie menej účinné alternatívy domácich pomocníkov.

Odstráňte hrdzu

Shane White/shutterstock.com

Hrdze na keramických obkladoch sa zbavíte, ak na postihnuté miesta aplikujete zmes octu a sódy bikarbóny. Nechajte pôsobiť zopár minút, opláchnite vodou a utrite dosucha.

Odstráňte odtlačky a šmuhy

Najlepší spôsob akým dosiahnuť úplne priehľadné a vyblýskané okná je použiť zmes vody a čpavku v pomere 10:1. Po umytí sklo vysušte utierkou z mikrovlákna alebo papierovou utierkou, aby ste predišli šmuhám.

Na okná skúste aj surový zemiak. Okno ním pretrite a následne ho osušte čistou utierkou.

Aby sa podlaha leskla

Umývanie drevených podláh s vodou a octom je perfektný spôsob, akým jej dodáte zabudnutý lesk. Do litra vody zamiešajte 1/4 pohára octu a čistič podláh je hotový. Ak máte namiesto podlahy dlažbu, umývajte ju s vriacou vodou.

Odtráňte z práčky vodný kameň

Sutichak/shutterstock.com

Ak chcete udržať práčku bez vodného kameňa a v skvelej kondícií, mali by ste jej zabezpečiť pravidelnú a kvalitnú starostlivosť.  Na tento účel do práčky nasypte 80 g kyseliny citrónovej, nastavte najhorúcejší prací cyklus a nechajte ju vyčistiť sa.

Aby sa zrkadlá leskli

Tinatin/shutterstock.com

Aby sa zrkadlá leskli ako v reklame, použite metódu ako pri oknách, avšak do roztoku pridajte aj 2 lyžice alkoholu.

Ako čistiť dosku na krájanie

Vladislav Rybkin/shutterstock.com

Zbavte sa špiny

perfectlab/shutterstock.com

Aby ste svoj koberec opätovne oživili, posypte ho sódou bikarbónou a kukuričným škrobom. Nechajte pôsobiť 15 minút a následne koberec povysávajte. Táto metóda eliminuje špinu a neželané pachy v domácnosti.

Zbavte sa nepríjemných pachov

AlexsanderMaksimenko/shutterstock.com

Ak máte v chladničke rôzne pachy a nie sú práve najpríjemnejšie, použite rovnaké množstvo citrónovej šťavy a vody a týmto roztokom chladničku umyte. Môžete pridať aj malé množstvo sódy bikarbóny. Prípadnej špiny sa zbavíte ľahšie.

Čistenie obkladov a dvier do sprchy

Voyagerix/shutterstock.com

Jediný spôsob ako účinne odstrániť škvrny a pleseň zo sklenených dverí a obkladov je siahnuť po citróne a sóde bikarbóne. Vlhkú zubnú kefku ponorte do sódy bikarbóny a poriadne ňou vyčistite špáry. Po dokončení opláchnite vodou. Raz týždenne povrch pretrite citrónom, nechajte pôsobiť 10 minút, opláchnite a utrite dosucha.

Rúra na pečenie ako nová

Zmiešajte 1/2  pohára vody a 1 pohár sódy bikarbóny.  Po celom povrchu potrite vymiešanú zmes a nechajte ju pôsobiť 15 minút. Následne opláchnite a sklo utrite čistou utierkou.

Vnútro rúry nasprejujte octom a nechajte pôsobiť 15 minút. Potom rúru očistite a vysušte.

zdroj: brightside.me

Chod hore