Záhada pre budúcich géniov. Ako zobrať zápalku z mince, keď sú pod plastovým pohárikom?

Ak si bol niekedy v bare a rozprával si sa s človekom, ktorý pre teba miešal nápoj, potom určite vieš o jeho zručnosti a vynaliezavosti. Taktiež vieš aj to, že každý barman má niekoľko záhad na riešenie, ale vyriešiť ich je veľmi ťažké. Ponúkame ti jedno z nich. Tak ako, si pripravený na inteligentný boj s barmanom? Potom skús vyriešiť túto úlohu. Barman postaví mincu na hranu. Na ňu položí malý kúsok zápalky. Túto konštrukciu zakryje plastovým pohárikom.

 

 

Úloha: za 30 minúť zhodiť zápalku z mince. Má to niekoľko podmienok: nesmieš sa dotknúť pohárika, ani triasť stolom, poliať vodou alebo používať horák na zohriatie pohárika. Taktiež nesmieš požiadať o pomoc druhých.

Avšak, môžeš použiť ktorékoľvek prostriedky, ktoré nájdeš v bare. Na prvý pohľad sa to zdá byť nemožné. Ale stačí trochu potrápiť hlavu a spomenúť si na stredoškolskú fyziku.

Odpoveď bola jednoduchá, všetko to spočíva v sile elektrostatiky. Treba obtrieť slamku, ktorú nájdeme v každom bare, o servítok a priložiť k poháriku, pomocou elektriny sa zápalka začne triasť a spadne z mince. Jednoducho geniálne!

Ak neveríš, že je to možné, pozri si toto video.

 

Osobne som bola prekvapená, keď som sa dozvedela odpoveď. A ty? Ak sa ti podarilo vyriešiť záhadu, tak si génius. Napíš nám o tom v našich komentároch.

Chod hore