Skutočná pravda o produkte, ktorý má každý doma v kuchyni. Hádala som sa o tom s kamarátkou, no nemala pravdu…

„Pri ohreve stratí med všetky svoje užitočné vlastnosti,“ táto informácia je známa v nejednej knihe o včelárstve a kulinárskej oblasti. Bohužiaľ, niekedy je ťažké vzdať sa medu v kombinácii s lahodným čajom! Keď sa však med pridá do horúcich nápojov a jedál, premení sa na obyčajný cukor.

вред мёда

Čo teda robiť? Zohrievať ho alebo nie? Názory sa rozchádzajú: niektorí sa domnievajú, že sa vtedy med stáva karcinogénom a druhí ignorujú všetky upozornenia. Rozhodli sme sa zistiť, čo sa deje s medom pri zahriatí a ako nebezpečný môže byť pre telo.

вред мёда

8 zaujímavých faktov

  1. Keď sa med zohrieva, uvoľňuje zo seba hydroxymetylfurfural, čo je látka, ktorá patrí k potencionálnym karcinogénom. V skupine jedov pôsobí na 9. mieste a prakticky sa nedá vylúčiť z tela von. Má vplyv na centrálny nervový systém a podporuje rozvoj zhubných nádorov.

вред мёда

  1. Spomínaná látka je prítomná vo všetkých sladkostiach, ktoré sa zohrievali pri procese výroby! To zahŕňa aj pečivo, kompóty, cukrovinky alebo džemy. Avšak rekord s obsahom tejto látky drží instantná káva.

вред мёда

  1. Ak porovnáme výrobky podľa obsahu hydroxymetylfurfuralu, med nie je najnebezpečnejší. Sladká malinovka obsahuje 300mg /kg, pražená káva 2000mg/kg a med iba 25mg/kg.

вред мёда

  1. Vedci prepočítali prípustnú dennú normu, ktorú môžeme prijať bez poškodenia. Jedná sa o 2 mg/kg telesnej hmotnosti.

вред мёда

  1. V prípade, že med zohrievate na teplotu 45° C, jeho enzýmy sa ničia a tým pádom stráca na svojej hodnote. Avšak, keď teplota prevyšuje 60-80° C, potom sa z neho stáva karcinogénny produkt. Toto je dôvod, prečo sa neodporúča pridávať do teplých nápojov akým je čaj, varené mlieko či varené víno.

вред мёда

  1. Čím viac je med vystavovaný pôsobeniu tepla, tým viac sa jeho kvalita zhoršuje.

вред мёда

  1. Med pomáha vtedy, keď sa jedná výhradne o čerstvý produkt, bez tepelnej úpravy. Ak si ho aj napriek tomu musíte niekedy zohriať, urobte to pomocou vodného kúpeľa. Aby nestratil svoje prospešné vlastnosti, teplota by nemala presiahnuť 40° C.

вред мёда

  1. Štúdie ukázali, že med sa znehodnocuje nielen prehnaným ohrievaním, ale aj skladovaním pri teplote vyššej ako 20° C.

вред мёда

Keďže sa jedná o užitočný produkt, nedovoľme, aby sa nesprávnym zaobchádzaním znehodnotil a poškodil tak aj naše zdravie. Vynechajte zbytočné rozpúšťanie medu pri vysokých teplotách a užívajte si jeho pravú chuť.

Zdieľajte tieto informácie o nebezpečenstve medu aj s vašimi priateľmi!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore