Chcete si zastreliť medveďa, alebo inú lesnú zver? Lesy SR uverejnili cenník na odstrel našich zvierat

 

Počuli ste, že sa za peniaze nedá kúpiť všetko? Je to omyl! Po prečítaní tohto článku si aj vy uvedomíte, že za peniaze sa dá kúpiť naozaj takmer všetko. Máte chuť zastreliť medveďa? Pokojne to urobte. Všetko čo stačí, je mať v peňaženke peniaze a platný poľovný lístok. Na stránke lesy.sk zverejnili cenník poplatkov , ktororé je nutné zaplatiť pri takomto zabíjaní divej zveri. Zo súm sa aj vám určite zatočí hlava.

Poplatky za poľovné lístky sú nasledovné: týždenný poľovný lístok – 38 EUR, mesačný – 70 € a ročný 280 €. Podľa cenníka štátneho podnika Lesy SR je zrejmé, že pri týchto poplatkoch nejde ani tak o zvieratá, ako o peniaze. Všetko sa dá zaplatiť. Dokonca aj trápenie postreleného zvieraťa. Za to zaplatíte 1 500 €.

A čo ten medveď? Poplatky za jeho zastrelenie sa pohybujú od 2 000 €. Možno práve preto holduje touto športu prevažne „smotánka“.

Na tieto poplatky upozornil príspevok Záchrany chranených zvierat na Facebooku

Aj vy ste si mysleli, že medveď je u nás zákonom chránený? Aj zákony sa dajú obísť ak človák má peniaze. Podľa Zákona č.  543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny, vykonávacej vyhlášky 24/2003 sa dozvieme, že ochrana medveďa hnedého je priorita vlády a verejných inštitúcií. Od roku 1974 je na Slovensku celoročná ochrana medveďov, odstrel je povolený len na základe výnimky. Po prvej svetovej vojne medvede na základe obľúbeného honu takmer vyhynuli. Na Slovensku ich bolo len dvadsať. Pevne veríme, že táto situácia sa už u nás nikdy nebude opakovať!

Komentár jedného z používateľov Facebooku túto problematiku dokonale vystihol!

Lesoochranárske zoskupenie VLK upozorňuje na veľký problém. Poľovníci tvrdia, že odstrel viac ako 100 medveďov ročne neohrozí ich populáciu na Slovensku. Sú presvedčení, že takýto odstrel bude mať celkovo negatívny vplyv na ich populáciu, zasiahne do ekosystému. Dôležitým faktom je aj to, že pri tom dochádza k poručovaniu zákonov. Dôležité je však o tom hovoriť. Len tak máme šancu to zmeniť!

zdroj:www.facebook.com lesy.sk 

Chod hore