Toto je dôvod, prečo chodia Američania doma v topánkach. U nás by to bolo nepredstaviteľné

Pri pohľade na americké filmy, televízne relácie alebo seriály ste pravdepodobne neraz všimli, že ľudia v USA si pred vstupom do domu nevyzúvajú svoju obuv z nôh. Sú obutí v teniskách a bezstarostne si pochodujú po vlastnej kuchyni alebo obývacej izbe. Američania si dávajú nohy na snehovo-biele pohovky a zdá sa, že topánky si vyzujú len pred vstupom do sprchy.

My, obyvatelia východnej Európy, považujeme tento zvyk za divný či dokonca hlúpy. Koniec koncov, sme zvyknutí na skutočnosť, že z ulice si prinesieme špinu, a to aj vtedy, ak sa vyberieme na nákup do najbližšieho supermarketu. Špinavé topánky zostanú pri vchode do príbytku a je to.

Avšak tradíciou prechádzať sa vo vychádzkovej obuvi po dome sa môžu pochváliť nielen Američania, ale aj Briti, Austrálčania, Novozélanďania, Nemci, Taliani … Čo je také zvláštne na tomto zvyku?

Ukázalo sa, že ide o realitu a nie len o hollywoodske zveličovanie. Američania si nevyzúvajú topánky ani vtedy, ak prídu k niekomu na návštevu. Jednoducho si tie papuče nie a nie obúť, považujú to totiž za nehygienické.

Jedným z hlavných dôvodov takéhoto odmietavého postoja k hygiene je to, že Američania sa s najväčšou pravdepodobnosťou pohybujú vo vozidlách: osobne alebo taxíkom. Ich obuv teda nemá čas na to, aby sa zašpinila. Aj napriek tomu, že len málo ľudí chodí pešo, majú k tomu vytvorené priaznivé podmienky.

Chodníky, dlaždice a cesty sú umývané 1-3x do mesiaca s vodou a prostriedkami, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Vďaka tomu sa môžu chodci bez problémov prechádzať po uliciach bez toho, aby sa zapodievali špinavými topánkami.

Doma si lien zriedka dávajú na podlahy aj nejaké koberce. Namiesto nich používajú podlahové krytiny, ktoré sa ľahko čistia a v prípade potreby jednoducho vymieňajú.

Je pre nich nepohodlné vyzúvať sa zakaždým, keď prídu domov a aj v prípade, že si prinesú dnu nejakú tu špinu, nerobí im problém vyčistiť ju.

Niečo si prezradíme aj o láske k čistote, ktorú tak úrady neustále svojim občanom vštepujú. A taktiež o kultúre samotných občanov, ktorí veria, že čistota nie je tam, kde je upratujú, ale tam, kde nič nezašpinia. Navyše, neraz sa stáva, že mestské služby chodia čistiť ulice aj so samotnými obyvateľmi mesta.

Tak napríklad, keď idú Američania vonku so svojím psom, je povinný za ním vždy upratať. V blízkosti miest na výbeh psov sa nachádzajú malé oblasti s pieskom a nie je teda pre nich náročné odstrániť psie exkrementy pomocou servítky či špeciálneho vrecka.

Pokiaľ ide o čistotu ulíc, radi by sme pripomenuli premyslenosť systémov odvádzania vody. Cesty sú vždy pár centimetrov nad obrubníkom. Preto sa nečistoty jednoducho umyjú s dažďom. A keď chodíte po takej čistej ulici,aj vaše biele tenisky ostanú dlhodobo belšie.

Áno, každá rodina ma svoje vlastné pravidlá hygieny. Niekto môže chodiť po ulici a potom ísť obutý spať, iní nosa po dome vždy niečo iné, hlavne aby nešlo o obuv do exteriéru.

Aký máte vy názor na Američanov? Vedeli by ste si predstaviť chodenie po byte v bežnej obuvi? Podeľte sa s nami o vaše komentáre aj na Facebooku!

 

zdroj:ofigenno.com

Chod hore