Vedci vysvetlili, čo spôsobuje stareckú demenciu: „Každodenná konzumácia červeného…“

O Alzheimerovej chorobe sa v súčastnosti hovorí takmer na každom kroku. A hoci sa dlhovekosť človeka neustále zvyšuje, choroby sú tu s nami aj napriek pokrokom vedy. Ľudia v pokročilom veku sú omnoho častejšie chorí a prakticky nikto nie je chránený pred stareckou demenciou. Aj napriek tomu, že v zóne ohrozenia sa nachádzajú najmä ľudia vo veku nad 65 rokov, prevencia Alzheimerovej choroby je niečo, čím by sa mal zapodievať každý, a najlepšie čo najskôr. To isté tvrdia aj samotní vedci…

Prezradíme vám, prečo by ste mali znížiť spotrebu hovädzieho, bravčového a baranieho mäsa a prestať sa obracať na sladkosti. V stávke je váš život a prosperita!

вред мяса

Alzheimerová choroba – hrozné ochorenie, spočiatku pomalé a väčšinou neviditeľné. Začína s bežným zabúdaním, potom napadne dlhodobú pamäť a v priebehu času sa prepracuje k abnormalite reči a kognitívnych funkcii. Pacienti strácajú schopnosť orientovať sa v priestore a prakticky už nie sú schopní postarať sa sami o seba. Najhoršie na tom je, že postupná strata základných telesných funkcii vedie k nevyhnutnej smrti.

Dôvodov je niekoľko: genetická predispozícia, nemorálny životný štýl (alkoholizmus, drogy…), cukrovka. Aj v prípade, že nepatríte do žiadnej z týchto kategórii, stále existuje riziko! Máte radi červené mäso? Šašlíky, fašírky, klobásy, vysmážaný rezeň? Vedci bijú na poplach: „Na to, aby ste sa ochránili pred touto chorobou, nemali by ste konzumovať viac ako 500 gramov hovädzieho, bravčového alebo baranieho mäsa týždenne!“

вред мяса для организма

Samozrejme, mäso a všetky stopové prvky, ktoré vstupujú do tela s týmto produktom, sú potrebné a užitočné, no len vtedy, ak je to s mierou. Vedci zistili, že riziko vzniku Alzheimerovej choroby sa zvyšuje kvôli nadmernému príjmu hemového železa, ktorého je v červenom mäse požehnane. Okrem toho, na zdravie nepriaznivo vplývajú aj všetky druhy dusičnanov, ktoré sa pri spracovaní pridávajú do mäsových výrobkov.

Každý vie, že nízka hladina železa v krvi je niečo zlé, pretože bez neho sa nemôžu robiť v tele žiadne zásadné procesy: okrem prepravy kyslíka, železo reguluje imunitný systém, je zapojené do procesu regenerácie, dohliada na činnosť štítnej žľazy a je zodpovedné za zdravú kožu, vlasy aj nechty.

вред красного мяса

Avšak jeho nadmerná spotreba neprinesie organizmu nič dobrého. Prebytok železa v tele spôsobuje procesy podobné tvorbe hrdze na starých rúrach: cenné molekuly stopových prvkov oxidujú a poškodzujú zdravé tkanivá.

Nekontrolované konzumovanie červeného mäsa zvyšuje riziko rozvoja nielen Alzheimerovej choroby, ale aj iných vážnych ochorení. Preto sa najväčšie množstvo tohto železa akumuluje v pečeni, pankrease a srdcových svaloch, čo spôsobuje zmeny v samotných orgánoch: rozvoj hepatitídy a cirhózy, diabetes mellitus, choroby kardiovaskulárneho systému, zhoršené už existujúceho Alzheimera či dokonca aj Parkinsona.

в чем вред красного мяса

„Keď sa prostredníctvom experimentu v Japonsku rozhodli presedlať z tradičnej japonskej stravy na tú západnú, počet prípadov s Alzheimerovou chorobou sa zvýšil z 1% v roku 1985 na 7% v roku 2008,“ píše Dr. William Grant. Podľa vedcov, strava, v ktorej dominuje zelenina, ovocie, obilniny, ryby a mliečne výrobky, znižuje riziko vzniku tohto ochorenia.

о вреде красного мяса

To ale neznamená, že by ste mali okamžite prejsť na japonský štýl stravovania. Ak chcete znížiť riziko choroby na minimum, značí znížiť množstvo konzumácie červeného mäsa. Len 500 gramov čerstvo pripraveného mäsa bude stačiť na obdobie jedného týždňa. Striedajte hovädzie, bravčové, teľacie, pokrmy z rýb či hydiny. Za rok je nutné dať si skontrolovať hladinu cholesterolu v krvi.

вред от красного мяса

Najdôležitejšie je vzdať sa priemyselne spracovaného mäsa a klobás. Ak sa mäso konzervuje, údi a solí, produkuje karcinogény a patogénne bielkovinové zložky. Vedci tvrdia, že tieto škodlivé látky môžu zvyšovať riziko smrti spojeným s Alzeimerovou chorobou.

Čo si myslíte o tejto problematike vy? Nezabudnite zdieľať váš názor aj v komentároch na Facebooku!

 

zdroj:takrposto.cc 

Chod hore