Najkrajšie slovenské cyklovrcholy a pešie okruhy

 

Nádherné hory, tiesňavy, jaskyne, turistické chodníky, jazerá a rôzne prírodné zaujímavosti. To všetko nájdete na Slovensku a je skvelé, že vychádzajú knihy, ktoré nám to všetko približujú. A lákajú nás zbaliť si batoh a vyraziť.
Práve vyšli dve úžasné knižky Najkrajšie pešie okruhy 2 a Najkrajšie cyklovrcholy 2. Nájdete v nich celkovo 50 trás po celom Slovensku, vynikajúco spracovaných, takže sa už najbližší víkend môžete vybrať do prírody.

Najkrajšie pešie okruhy – 2. diel nadväzuje na jednotku, ktorá sa stala najpredávanejšou knihou vydavateľstva. V dvojke je spracovaných ďalších 25 okruhových trás nielen zo známych, ale aj menej známych slovenských pohorí. Dominujú pohoria stredného Slovenska, avšak čitateľ tu nájde aj pešie okruhové trasy zo západného či východného Slovenska, ktoré takisto vedia ponúknuť nevšedné turistické zážitky.

V knihe nájdete peší okruh Okolo Marianky, Na Veľkú Javorinu, Okolo Magurky, Na Muráň, ale aj Planinou Geravy a údolím Hnilca, či na Kojšovskú hoľu.

Ku každej trase detailný popis a profil, časové rozvrhy a prevýšenia, mapové výrezy so zakreslenými trasami a celkovo 240 farebných fotografií. Nechýbajú rôzne zaujímavosti, tipy a odporúčania, čo si po trase pozrieť.

Keďže jednotka sa rýchlo vypredala, vychádza aj aktualizovaný a prepracovaný 1.diel Najkrajšie pešie okruhy.  Je to výber 25 najkrajších okruhových trás na Slovensku: päť výletov z Vysokých Tatier a Západné Tatry, Nízke Tatry, Slovenský raj, Malá Fatra, Veľká Fatra či Chočské vrchy sú zastúpené dvomi trasami. Zostávajúcich osem okruhov pochádza z ďalších pohorí Slovenska.

Druhá novinka sú Najkrajšie cyklovrcholy – 2. diel pre všetkých milovníkov cykloturistiky. Ponúka v porovnaní s prvým dielom nových 25 slovenských vrchov, ktoré možno zdolať v sedle bicykla. Pri niektorých trasách sa vyskytuje jedna alebo viac možností na zdolanie aj ďalších „vedľajších“ cyklovrcholov. Pre menej náročných cyklistov sú pri opisoch po absolvovaní hlavného cyklovrcholu tipy na skrátenie trasy.

V publikácii tak nájdete cyklotrasu na Veľký Tribeč, Pravnáč, Oravickú Maguru, Veterný vrch, ale aj na Žobrák, Jelení vrch, Ostrôžku či na Javorie. 208 farebných fotografií, 18 panoramatických fotografií, profily trás, itineráre a prevýšenia trás + mapové výrezy so zakreslenými trasami.

Náročnosť trás je vyjadrená stupňom od 1 do 5. Osem trás má najvyšší, piaty stupeň náročnosti, štrnásť trás má stupeň 4 a tri trasy majú stupeň 3. Priemerná dĺžka trás je 61 km (z toho 31 km terén) pri celkovom priemernom stúpaní 1 534 m.
U jedenástich najnáročnejších trás sú v popise uvedené možnosti na skrátenie a uľahčenie celého výstupu. Stredne náročné a kratšie, alternatívne trasy zvládne horský cyklista s priemernou kondíciou.

Chod hore