Okolo domov by podľa vedcov mali byť lúky a nie anglické trávniky. Dôvod je naozaj jednoduchý.

Šokujce objavenie svetových vedcov hovorí o tom, že okolo domu by nám mali rásť poľné kvety a nie umelo vypestované trávniky. Jedným z dôvodov je to, že na pestovanie trávnika je potrebné časté zavlažovanie, množstvo umelých hnojív a poväčšine aj motové kosačky, ktoré znečisťujú prírodu.

V posledných rokoch sa pestovanie trávnikov naozaj rozšírilo a všade okolo nás vidíme parky plné trávnikov, či rodinné domy s anglickými trávnikmi. Povrch trávnikov sa na celom svete rozprestiera na rozlohe tak veľkej, ako je spolu rozloha Španielska a Anglika.

Výskum uverejnili autori – austrálska vedkyňa Maria Ignatieva a švédsky vedec Marcus Hedblom, v prestížnom vedeckom časopise Science. Ľudia si ich zistenie naozaj pomaly pripúšťaj k srdcu a dokonca veľké mestá ako je Berlín postupne prichádzajú s nápadmi, ako v meste vysadzovať lúčne kvety a nie trávniky.

S podobným nápadom prišlo aj české mesto Jihlava. Namiesto klasického trávniku tam vysadili letničky, aj ked‘ sa to najprv mnohým obyvateľom mesta nepáčilo. Neskôr však dokonca aj odporcovia priznali, že to má svoje čaro a často chodia k záhonom relaxovať.

 

Chod hore