Pravidelný pohyb pri sedavom zamestnaní

Veľa ľudí v dnešnej dobe trpí rôznymi zdravotnými problémami, prevažne pohybového aparátu, práve kvôli sedavému zamestnaniu. Práca v kancelárii je síce pohodlná, ale dlhodobé sedenie môže negatívne vplývať ako na Váš pohybový systém, tak aj na cievny, či kardiovaskulárny.

Bežná pracovná doma je osem hodín. Niektorí ľudia však pracujú bez dlhšej prestávky aj dlhšie. Neraz sa účtovníčky v čase výplat nedostanú domov z práce skôr ako po desiatich hodinách. Človek, ktorý pracuje v kancelárií by si mal počas práce robiť pravidelné prestávky a trošku sa pohýbať. Stačí, ak sa poprechádzate niekoľko minút po chodbe. Ak to šéfovi vadí, tak si do šuflíka schovajte ľahké činky alebo si veľké plastové fľaše naplňte vodou. Aj tie sa dajú na cvičenie použiť. Robte si prestávky a počas nich si v kancelárii s plastovými fľašami alebo s činkami opatrne zacvičte. Rozhýbte sa tak, že si poriadne popreťahujte celé telo a môžete pridať aj pár drepov.

Keď prídete z práce domov, tak si opäť zacvičte. Najhoršie je si sadnúť pred televízor a jesť. Budete ešte viac unavení a naviac priberiete. Ak ste si domov ešte nezakúpili žiadne vhodné cvičebné náradie, či prístroj, tak si ho zakúpte čo najskôr. Pri cvičení na stacionárnom bicykli môžete kľudne pozerať televízor. Veľmi dobrá je aj posilňovacia lavica, alebo stepper. Zvoľte si to, čo je pre Vás najvhodnejšie. Aj pri cvičení doma je dôležitá vhodná obuv. Napríklad pri šľapaní na stacionárnom bicykli, či stepperi je dobré, aby ste si ako dámy, tak i páni obuli kvalitnú bežeckú obuv.

Nezabúdajte si doma a ani v kancelárii vetrať. Často majú niektorí pracovníci okná pozatvárané a radiátory vykúrené na maximum. To je to najhoršie, čo môžete urobiť. Vysušený vzduch dráždi dýchací trakt a Vy ste náchylnejší na rôzne choroby dýchacích ciest. Skúste sa viac naobliekať, teplotu radiátora znížiť a pravidelne vetrať. V teple by ste mali mať hlavne nohy. Keď vetráte, majte dvere zatvorené, aby nedošlo k prievanu.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Pravidelný pohyb pri sedavom zamestnaní”