Nutričné hodnoty chleba podľa LIDLu

Nutričné hodnoty chleba. Chlieb je už stovky rokov základnou zložkou stravy ľudí na celom svete. V súčasnosti sa považuje za príliš kalorický, výdatný a nezdravý. Niektorí ľudia chlieb úplne vylúčili zo svojho jedálnička. Robia dobre?

Chlieb , podobne ako každý iný druh jedla, treba konzumovať s mierou. Dôležité je aj to, spolu s ktorými potravinami nám príde do žalúdka. Prílohy na chlebíčkoch neraz prevyšujú kalorickú hodnotu samotného pečiva. Vidieť v chlebe hlavného vinníka našich kíl navyše je teda omyl.

Aké živiny sú bohato zastúpené v chlebe?

Výber pečiva je dôležitý. Čím sa riadime, keď ideme do obchodu alebo pekárne? Nutričná hodnota chleba závisí od toho, z akej múky bol upečený. Za najzdravšie sa považuje pečivo pečené z kvásku. Vďaka cenným zložkám posilňuje náš imunitný systém. Výborne pôsobí na fungovanie tráviacej sústavy, okysľuje črevá, predchádza zápcham.

Čím vyšší typ múky sa použil pri pečení, tým viac bielkovín, vitamínov a vlákniny pečivo obsahuje. Vláknina pomáha odstraňovať toxické produkty metabolizmu, má teda prečisťujúci účinok. Zároveň upravuje bakteriálnu črevnú flóru. Tmavý chlieb obsahuje v priemere dvakrát viac vlákniny ako biely chlieb.

Podstatnou zložkou ražného chleba je aj kyselina mliečna, ktorá upravuje procesy trávenia. Vykazuje probiotický účinok – vďaka nej sa rozvíjajú telu prospešné kmene baktérií. Kyselina mliečna zároveň zastavuje rast choroboplodných baktérií.

Pečivo pri chorobe?

Ražný kváskový chlieb má nižší glykemický index ako biele pečivo, preto sa odporúča ľuďom s cukrovkou a všetkým, ktorí chcú schudnúť. Po konzumácii potraviny s nižším glykemickým indexom nedochádza k takému prudkému zvýšeniu hladiny glukózy v krvi.

Ľudia so zvýšenou hladinou cholesterolu by mali siahnuť po pečive zo špaldovej múky.

Aké sú výhody pšeničného chleba? V prvom rade je ľahko stráviteľný. Ľudia, ktorí trpia na prekyslenie s vredovou chorobou, by mali konzumovať výhradne biely chlieb. Keďže nezaťažuje žalúdok, je vhodné zaradiťho do stravy pri všetkých chorobách a v čase rekonvalescencie po operáciách. Pšeničný chlieb by mal byť zastúpený aj v jedálničku malých detí.

Každý druh pečiva obsahuje prospešnú kyselinu listovú, zinok a železo.

 

Ďalšie užitočné články nájdete na https://cerstvost.lidl.sk/blog/

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Nutričné hodnoty chleba podľa LIDLu”