Niektorí z nás si pamätáme časy, keď sa dalo piť mlieko „priamo od kravy“. Dnes si takýto čerstvý nápoj môžeme dopriať len na farmách alebo pri agroturistike. Konzumné mlieko, ktoré kupujeme v obchode väčšinou prechádza procesom pasterizácie alebo sterilizácie. Podľa spôsobu tepelného ošetrenia rozlišujeme pasterizované mlieko a UHT (Ultra High Temperature) mlieko. Aký je medzi nimi rozdiel?
Pri obidvoch procesoch konzervácie mlieka sa využíva kombinácia zvýšenej teploty a času. Pasterizácia prebieha pri nižšej teplote (od 60 do 90 ⁰C) a trvá niekoľko sekúnd až niekoľko desiatok minút. Nazýva sa tiež šetrná pasterizácia, nakoľko sa vo veľkej miere zachovávajú pôvodné vlastnosti mlieka. Pasterizáciou sa nezničia úplne všetky mikroorganizmy a mlieko zostáva čerstvé len niekoľko dní. Mlieko získané touto metódou treba nevyhnutne skladovať v chladničke.
Proces sterilizácie, pri ktorom získavame mlieko UHT, spočíva v krátkodobom zahriatí mlieka (1 až 2 sekundy) na vysokú teplotu (minimálne 135 ⁰C). Mlieko sa potom rýchlo schladí a asepticky sa plní do obalov. Vysoká teplota zničí všetky mikroorganizmy a krátka doba spôsobí minimálne zmeny vlastností mlieka. Uzavreté mlieko v kartóne získava najmenej 3-mesačnú trvanlivosť a možno ho skladovať pri izbovej teplote. Po otvorení je potrebné vložiť mlieko do chladničky a spotrebovať do 48 hodín.
Ani sterilizácia ani pasterizácia nemajú významný vplyv na nutričné hodnoty mlieka a jeho kvalitu. Ak si chcete urobiť domáci tvaroh, vyberte si pasterizované mlieko. Mlieko UHT nie je vhodné na ďalšie spracovanie, nakoľko vplyvom vysokej teploty bola narušená štruktúra bielkovín.
Ďalšie užitočné články nájdete na https://cerstvost.lidl.sk/blog/