Vedcom sa podarilo po prvýkrát vyfotografovať smrť. Je modrej farby

Jednou z posledných neznámych hraníc v dnešnom dokonale objavovanom svete je smrť. Britskí biológovia sledovali, ako vyzerá umieranie. Pozorovali to na pokusnom červovi. V okamihu smrti začnú umierať aj jednotlivé bunky. Spúšťa to chemickú reťazovú reakciu, ktorá vedie k rozpadu väzieb medzi bunkami a ešte rýchlejšiemu zániku organizmu.

zdroj: zoom.iprima.cz

Štúdia zverejnená v odbornom časopise PLoS Biology vysvetľuje, že modré žiarenie je spôsobené nekrózou, ktorá ničí v tele vápnik. Štúdiu viedol profesor David Gems z University College v Londýne. Britskej tlači svoj objav opísal takto: “Identifikovali sme cesty, ktorými sa šíri smrť. Ide o spôsob, ako sa bunky navzájom informujú o tom, že telo už nie je nažive. Modré žiarenie ide v stopách smrti, kým z tela nezmiznú všetky stopy života … “

Pozrite sa na video

https://www.youtube.com/watch?v=pAw5rjgHWc0

Na stope nesmrteľnosti?

Tento výskum má už teraz veľmi zaujímavé aplikácie, ktoré raz môžu viesť k nečakaným výsledkom. Lekári dokázali prenášača týchto informácií zablokovať – ​​čím smrť zastavili. Zvyšok tela nedostal informáciu, že umiera a tak žil červ ďalej. “Podarilo sa nám tak na nejakú dobu oddialiť smrť spôsobenú napríklad infekciou, ale už to nefungovalo u smrti vysokým vekom,” vysvetľuje doktor Gems.

Podľa tohto výskumu sa teda smrť “vekom” od ostatných spôsobov smrti líši. Zrejme spúšťa rovno niekoľko mechanizmov umierania súčasne. Proces umierania funguje podľa Gemsových výskumov rovnako u červov aj cicavcov.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Vedcom sa podarilo po prvýkrát vyfotografovať smrť. Je modrej farby”