Jemné, nadýchané rožteky so smotanovým nádychom nenechajú ľahostajným asi nikoho. Čaro spočíva v tom, že sú skutočne jednoduché na prípravu! Tento recept si už vypýtalo mnoho mojich priateľov.
Sú ako stvorené ku čaju alebo kávičke, pretože sú chrumkavé a plnené tou najlepšiou plnkou. Majú však jednú nevýhodu – zo stola vám zmiznú veľmi rýchlo!
Ingrediencie na cesto
- 240g kyslej smotany
- 250g masla
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 300g hladkej múky (podľa rozmerov cesta)
Ingrediencie na plnku
- Mak
- Vlašské orechy
- Cukor
Postup
Najskôr do misky nasypte múku, pridajte chladené a nakrájané maslo na kúsky. Rukami spracujte maslo a múku.
Do spracovanej zmesi pridajte sódu, kyslú smotanu a múky toľko, aby malo cesto konzistenciu ako ravioli. Zavinte ho do kĺbka a vložte do chladničky na 30 minút.
Pripravte si makovú plnku. Pomletý mak zalejte troškou horúcej vody a nechajte vylúhovať 10 minút. Následne za stáleho miešania pridávajte cukor podľa chuti.
Na prípravu orechovej náplne si pomleté vlašské orechy zmiešate s cukrom. Ja na mletie používam valček na cesto a dosku, pretože je to rýchlejšie a získam aj viac oleja z vlašských orechov.
Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho asi na 1mm hrúbku. Narežte si z neho trojuholníky.
Naplňte ich plnkou a zrolujte.
Rožteky pečte približne 15 minút pri 180 stupňoch. Dozrite, aby sa neprepiekli a nevysušili. Hotové pečivo ešte posypte práškovým cukrom.
Ideálnou náplňou sú ovocné džemy, marmelády, nasekané sušené ovocie alebo mletá škorica s tvarohom. Jednoducho, plnku nechajte na svoje chuťové poháriky a možno si aj vy sami vymyslíte zaujímavú kombináciu!
Prajeme dobrú chuť vám aj vašim blízkym a nezabudnite sa s nimi podeliť o tento recept!
zdroj:takprosto.cc