Jeseň je ideálny čas na polievky. Vyskúšajte tento recept na rýchlu a výbornú karfiolovu polievku, ktorá vás zasýti a zahreje. Je plná samých dobrých vecí.
1 porcia (1 hrnček) obsahuje:
159 kalórií
11 g tuku
35 mg cholesterolu
617 mg sodíka
10 g sacharidov
2 g vlákniny
7 g bielkovín
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 8
ingrediencie
1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 strúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 hrnčeky vody
1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 hrnčeky mlieka
1 hrnček strúhaného syra čedar (môžete nahradiť iným syrom, napr. GOUDOU)
sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie
postup
1 ) Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky.
2) Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom dusíme 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.
3 ) V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne prilievajte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.
4 ) Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolovej zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.
zdroj:tasteofhome.com