Prečo dávali v starých domoch okno medzi kuchyňou a kúpeľňou? Toto zistenie vás prekvapí

Iste si každý z nás všimol, že v niektorých domoch majú zabudované okno medzi kuchyňou a kúpeľňou (s vaňou alebo kombinovanou), a možno niektorí aj bývajú v takýchto domoch.

Tak na čo slúžia tieto okienka, keď v každom dome je už zavedená elektrina? Redakcia „CHillin.sk“ sa rozhodla rozlúštiť túto záhadu a podeliť sa o ňu s vami.

Podľa jednej verzie, budovali okienka podľa stavebných plánov do domov, kde ohrievali vodu plynom. V prípade explózie, tlak plynu vybil okno a steny zostali neporušené. Avšak plynové ohrievače sú relatívne nové, začali sa budovať počas socialistickej éry, ale takéto okienka sú v domoch z čias cárskeho obdobia. Stačí si spomenúť na román od Bulgakova „Psie srdce“, kde Šarikov sa rozprával s profesorom cez podobné okno.

Podľa všetkého, okno na kúpeľni plnilo viacero funkcii, jednou z najdôležitejších bolo svetlo.  Elektrina sa začala zavádzať do domovoch na prelome 19. a 20. storočia. V prípade, že si chcel niekto ísť ruky, musel na krátku dobu zapáliť sviečku alebo petrolejovú lampu a to bolo veľmi nepríjemné. Okienko im pomohlo nájsť umývadlo aj mydlo.

Okrem toho, tieto okienka poskytovali lepšie vetranie. Bolo ich možné otvoriť a vyvetrať celú miestnosť, zbavujúc sa vlhkosti. Mohli ste sa ubezpečiť, či je všetko v poriadku, keď je vaše dieťa v kúpeľni, alebo pomôcť blízkemu, ak mu prišlo nevoľno počas kúpania sa.  Tak toto sú dôvody, prečo sa budovali okienka medzi kuchyňou a kúpeľňou. Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi.  

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Prečo dávali v starých domoch okno medzi kuchyňou a kúpeľňou? Toto zistenie vás prekvapí”