Slepačie vajcia – užitočná surovina s nutričnými hodnotami, ktoré sa dajú porovnať s pohánkou a rybami. Sú bohatým zdrojom esenciálnych vitamínov a povinnou súčasťou akejkoľvek zdravej výživy.
Vajcia sú ideálne riešenie na raňajky, pretože ich dokáže pripraviť takmer každý. Ponúkame vám niekoľko kulinárskych techník, ktoré vám pomôžu priniesť prípravu vajec na vyššiu úroveň.
- Ako rozbiť vajce
Na rozdiel od tradičného rozbíjania vajec pomocou noža alebo okraja misky, najlepším spôsobom je rozbiť vajce na rovnom povrchu stola. Pri tejto metóde je riziko spadnutia malých kúskov škrupiny do jedla minimálne.
- Ako oddeliť bielko od žĺtka
Najjednoduchší a pravdepodobne efektívny spôsob je to urobiť vlastnými rukami. Rozbite si vajce do misky, jemne vezmite žĺtok, kým bude bielko tiecť cez vaše prsty.
- Ako očistiť vajce natvrdo
Po uvarení pobúchajte vajce zo všetkých strán a vložte ho do studenej vody, aby vychladlo. Potom si ho už len s ľahkosťou olúpete.
- Ako variť vajcia
Nalejte vodu do hrnca, vložte do neho vajcia a položte na plameň. Po zovretí varte 3-4 minúty, aby boli vajcia uvarené namäkko. Stratené vajce potrebuje 5-6 minút a vajce natvrdo 8 minút.
- Stratené vajce
Tu je malý trik: Do vody, v ktorej sa bude vajce variť, pridajte 1/2 ČL octu.
- Vajce trochu inak
Rozbite si vajíčko do zhotoveného vrecúška z potravinárskej fólie vymastenej maslom, osoľte okoreňte, obviažte a ponorte do vriacej vody na 4-5 minút.
- Vajce z mikrovlnnej rúry
Rozbite si vajce do pohára, zalejte trochou vody, prikryte tanierikom a varte pri plnom výkone po dobu jednej minúty.
- Praženica
Praženicu by ste mali pripravovať pomaly. Čím pomalšie sa varí, tým lepšie. Nastavte si plameň v rozmedzí medzi miernym a stredným plameňom a udržiavajte ho v tejto intenzite.
- Miešané vajíčka s vodou
Do panvice, v ktorej budete pripravovať praženicu nalejte 2 PL vody. Tento tip dodá hotovému pokrmu veľkoleposť.
- “Zlaté vajce”
Tento výsledok dostanete, ak si zmiešate obsah vajíčka vo vnútri škrupiny. Vezmite si košeľu, z rukávov urobte uzol alebo ich stiahnite gumičkou do vlasov. Vajce vložte do rukáva a po dobu jednej minúty s ním krúťte nad hlavou ako s lasom. Následne vajíčko môžete uvariť.
11. Čerstvosť vajec
Ten správny výsledok dosiahnete len s použitím čerstvých vajec. Ak chcete zistiť, či sú čerstvé vložte vajce do nádoby naplnenou vodou. V prípade, že vajíčko je na dne, je čerstvé. Ak sa vydvihne ja jednu hranu, je už asi 1 týždne staré. Keď vypláva na povrch, máte dočinenie so skazeným vajcom.
Pripravte si vajíčka na raňajky, pridajte k ním ľahký zeleninový šalát a pohár džúsu. Načerpáte nové sily na celý deň!
zdroj:sovkusom.ru