Ak máte radi placky, tak ako aj ja, tento recept je pre vás! Placky s názvom hychiny pochádzajú zo severného Kaukazu a do istej miery sa podobajú na naše langoše. Okrem iného sa líšia tým, že sa do nich dáva plnka – tou najtradičnejšou je kombinácia syru a byliniek.
Hychiny so syrom
Ingrediencie:
- 400g hladkej múky
- 250ml kefíru
- 1 ČL soli
- 1 ČL jedlej sódy
- 300-400g syru Adygei (môže byť aj iný)
- Bylinky (koriander, kôpor, bazalka…)
- Maslo na potretie placiek
Ingrediencie na dip:
- 200ml hustého jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL nasekaných byliniek (podľa chuti)
Postup:
- Zmiešajte sódu s kefírom, premiešajte a nechajte odstáť 5 minút.
- Múku zmiešajte so soľou, pridajte kefír a vymieste si pružné cesto.
- Hotové cesto posypte múkou a nechajte prikryté uterákom ďalších 10 minút.
- Bylinky si zmiešajte s roztlačeným alebo nastrúhaným syrom (záleži od konzistencie syra, aký máte) a podľa potreby pridajte soľ.
- Rozdeľte si cesto na 6 rovnakých kúskov, z ktorých každý bude tvoriť placku s priemerom do 10cm. Do stredu si dajte 2 PL syrovej plnky a okraje cesta spojte dokopy. Otočte ho na druhú stranu a jemne ho vyvaľkajte valčekom do tenkého kruhu s priemerom 20cm.
- Pečte na väčšej panvici bez oleja po 3 minútach z každej strany. Pri ukladaní na seba, ich potrite roztopeným maslom. Pred podávaním rozdeľte každú placku na 4 časti.
- Hotovú placku si potrite dipom, ktorý naservírujte v samostatnej miske. Ten si pripravíte zmiešaním všetkých ingrediencií.
Placky sú pripravené za veľmi krátky čas a budú pochúťkou na spoločnej rodinnej večeri.
zdroj: takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?