Zabudnite na kupovaný chlieb. Chrumkavý domáci chlebík bez miesenia budete mať na stole aj vy!

Ak si nepečiete domáci chlieb len kvôli tomu, že to je náročné, tento recept vás presvedčí o opaku. Vďaka nemu budete môcť potešiť svoju rodinu čerstvý a voňavý domáci chleba minimálne raz za deň.

Čo na to potrebujete?

  • 530 g hladkej múky
  • 10 g droždia
  • 420 ml vody
  • 1 ČL soli

Postup

  1. Rozpustite si droždie v teplej vode (37-39 stupňov). Múku preosejte do misky, pridajte k nej soľ, a vlejte roztopené droždie. Zamieste cesto do strednej konzistencie prikryte ho potravinovou fóliou s malým otvorom na prúdenie vzduchu a nechajte ho 2 hodiny na teplom mieste.
  2. Po 2 hodinách by sa malo zväčšiť dvojnásobne a na jeho povrchu bude mnoho bubliniek. Nezabudnite, že cesto je pripravené bez hnetenia, preto ho už len prikryte fóliou alebo vrchnákom s otvorom a vložte na noc do chladničky.
  3. Na druhý deň si vyberte požadované množstvo cesta. Aby sa vám nelepilo, posypte si ruky múkou. Vyváľajte si cesto v múke a vyformujte z neho bochník.
  4. Položte cesto na papier na pečenie posypte ho múkou a nechajte ho odstáť ďalších 40-60 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 235 stupňov.
  5. Urobte si na ceste 3 nárezy, položte ho naspäť na plech a pečte približne 45 minút. Po upečení nechajte chlieb vychladnúť.

Cesto na domáci chlieb môžete v chladničke skladovať po dobu 2 týždňov, takže si ho môžete upiecť kedykoľvek. Nezabudnite ho ešte prikryť fóliou, aby sa neskazilo.

 

zdroj:sovkusom.ru

Chod hore