Moslimka žijúca na Slovensku nám povedala 10 vecí, ktoré by ste o Islame mali vedieť

Tento článok je súčasťou projektu B + C Community Voices, ktorého cieľom je zdieľať rôzne pohľady žien na svoj vlastný život. Často čítame zaujímavé, no falošné príbehy o moslimoch a islame. Ľudia rýchlo zdieľajú články a videá bez toho, aby si overili zdroj. Mnohé z nich sa často ukážu ako nepravdivé, najmä pokiaľ ide o moslimov. Práve preto sa moslimské dievčatá spísať 10 vecí, ktorú by ste mali vedieť.

 brit.co

1. Moslimské ženy dostali právo voliť pred viac ako 1400 rokmi. Historické záznamy ukazujú, že moslimské ženy nielen aktívne pôsobili v politike a uplatňovali svoje právo voliť, ale tiež zastávali vysoké posty v štátnych záležitostiach, ako napríklad Al-Shifa bint Abdullah, ktorá bola verejným správcom a radila mužským vodcom počas tejto doby.

2. Prvé slovo, ktoré bolo odhalené z Koránu, bolo “čítané”. Islam bol doslova šírený prostredníctvom vzdelávania, nie mečom, ako ho ostatní chcú slepo vidieť. Korán hovorí: ,,čítajte v mene svojho Pána a Cherishera, ktorý stvoril …” (96: 1). Rovnako ženám bolo udelené právo na vzdelanie. V skutočnosti prorok Mohamed povedal, že je povinnosťou každého moslima hľadať poznanie a nikdy nedovoliť, aby ženy neštudovali. Vedeli ste, že Fatima Al-Fihri bola prvá žena, ktorá založila univerzitu?

3. Islam znamená podradenie. Často vidíte ľudí, ktorí tvrdia, že islam znamená “mier.” Hoci je slovo islam odvodené z koreňového slova slova mier, islam znamená podriadiť sa konkrétnejšie podriadeniu Bohu.

4. Na svete je 1,6 miliardy moslimov a islam je najrýchlejšie rastúcim náboženstvom na svete a druhým najväčším náboženstvom na svete ako celok. Ďalej, výskumné centrum Pew predpovedá, že islam bude najväčším náboženstvom do roku 2070. Nie všetci moslimovia sú Arabi a nie všetci Arabi sú moslimovia. V skutočnosti najväčšia moslimská populácia, Indonézia, nie je arabská.

Muslim women hanging out Photo by Jenna Masoud for MuslimGirl.com

 brit.co

5. Dcéry sú v islame veľmi cenené. Predtým, než sa zjavil islam, Arabi pochovávali dievčatá zaživa. Korán upustil od tejto praxe a verše v Koráne hovoria, že aj chlapci aj dievčatá sú dary od Boha.

6. Moslimovia veria v Ježiša a iných prorokov ako Adam, Noah, Abraham a Mojžiš. V islamskej viere sú všetci veľmi rešpektovaní.

7. Islam hodnotí všetky živé bytosti vrátane ľudí, zvierat a hmyzu. V skutočnosti existuje slávny príbeh proroka Mohameda, keď prostitútka ušla smädnému psovi tak, že si vzala topánku a naplnila ju vodou, aby mu ju dala. Jej hriechy boli odpustené kvôli tomuto činu.

8. Pokánie v islame je veľmi jednoduché. Je to ľudská prirodzenosť hrešiť. Dokonca aj veľké hriechy v islame (napr. konzumácia alkoholu) môžu byť odpustené tým, že ľudia prosia o odpustenie Boha.

pixabay.com

9. Jednou z najsilnejších žien v islamskej histórii bola Khadija, manželka proroka Mohameda. Bola úspešnou podnikateľkou a tiež prvou osobou, ktorá prijala islam.

10. Nemiešajte kultúru a náboženstvo. Islam dal ženám mnoho práv už pred viac ako 1400 rokmi. Avšak mnohé moslimsko-majoritné krajiny dnes bohužiaľ nevykonávajú tieto práva. Je dôležité rozlišovať medzi kultúrou a islamom a skôr sledovať skutočné islamské učenie ako misogynistické kultúrne postupy.

 

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Moslimka žijúca na Slovensku nám povedala 10 vecí, ktoré by ste o Islame mali vedieť”