Vyprážané pirohy s kapustou a hríbmi. Babička mi prezradila tajný recept, ktorý sa u nás dedí už 50 rokov

Tieto pirohy sú na povrchu chrumkavé, v strede mäkkučké a naozaj nadýchané. Odporúčame ich. Sú odlišné od tých, ktoré varievame bežne počas roka, nakoľko sa vyprážajú. Najprv Vám prezradíme recept na prípravu cesta.
Na cesto potrebujeme:
  • 60 dkg pšeničnej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 40 g droždia
  • 1 pohár mlieka
  • 80 g mäkkého masla
  • 2 žĺtka
  • 2 celé vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 1,5 lyžíc alkoholu
  • cca 3/4litra repkového oleja

Postup:

  • Múku dôkladne preosejeme a vysypeme do misky. Do teplého mlieka primiešame droždie a cukor. Následne do múky urobíme jamku a vlejeme doň predpripravený kvások. Vypracujeme cesto, ktoré potom prikryjeme a odložíme na teplé miesto.
  • Do vykysnutého cesta vložíme zmäknuté maslo, ktoré do cesta zapracujeme. Vajcia spojené so žĺtkom a soľou spolu premiešame a takisto zapracujeme do cesta. Na záver pridáme alkohol a vytvoríme vláčne a hladké cesto. Necháme opäť podkysnúť.
  • Podkysnuté cesto opäť prehnetieme a rozdelíme na 3 časti. Každú z nich rozvaľkáme do hrúbky ako na klasické pirohy. S cestom sa pracuje veľmi dobre.  Nie je nutné ho posypovať múkou, nakoľko pirohy sa budú vyprážať.

 

Na plnku potrebujeme:

— 2 kg kyslej kapusty s mrkvou

— 30 dkg cibule

— 10 dkg sušených hríbov

— soľ i čierne korenie

— 1 vrchovatá lyžica sušených sliviek

— 3 poháre vody

— vývar z hríbov

— 1 lyžica sójovej omáčky

— 1,5 pohára oleja

 

Postup (deň pred prípravou pirôh):

1)Hríby namočíme do 1 l vody pár hodín pred ich spracovaním. Následne ich uvaríme do mäkka, vývar scedíme ale uchováme, a hríby pokrájame nadrobno. Kyslú kapustu premyjeme, vytlačíme z nej prebytočnú vodu a pokrájame ju na menšie kúsky.

2) Cibuľu nakrájame na kocky. Do hrnca nalejeme olej, vysypeme cibuľu a osmažíme. Pridáme kapustu s hríbmi a dusíme.

3) Potom pridáme 3 poháre vody a vývar z hríbov, slivky, soľ i korenie  a varíme na ohni za občasného miešania asi 3 hodiny. Počas varenia pridáme podľa chuti aj sójovú omáčku.

4) Kapustu po 3 hodinách vezmeme z ohňa a necháme vychladnúť až do ďalšieho dňa. Na druhý deň je nutné kapustu povariť  ešte asi hodinu. 

  • Keď máme cesto aj plnku pripravené, pokračujeme v príprave pirôh.
  • Z cesta si vykrajujeme kolieska, na ktoré ukladáme plnku a dobre ju do cesta zalepíme. Najlepšie je koliesko zlepiť ručne. Pirohy ukladáme na utierku, ktorou ich aj prikryjeme aby neobschli. Kým budeme pripravovať ďalšie, tieto podkysnú. Predtým než ich budeme vyprážať, zlepené miesta pritlačíme aj vidličkou.
  • Rozohrejme si olej, nemôže sa ale z neho dymiť. Oheň stlmíme a pirohy vyprážame z oboch strán do krásnej hnedastej farby. Potom ich položíme na papierovú utierku aby z nich odsala prebytočný olej.
Poznámky:
 – Olej musí prevyšovať polovicu pirôh. Nemali by v ňom byť ponorené.
 – Počas vyprážania sa môžu pirohy otvoriť. Stačí ich však pritlačiť vidličkou.
Tieto pirohy sú chutné nielen keď sú teplé, ale aj za studena.
Zdroj:
Chod hore