Prvá písomná zmienka o čínskej kapuste pochádza z 5. storočia nášho letopočtu. Spomedzi všetkých druhov kapusty, čínska je tou najšťavnatejšou. Lekári odporúčajú, aby ju do svojho jedálnička zaradili najmä ľudia s cukrovkou a pacienti trpiaci na srdcové ochorenia. Nemali by sa jej vyhýbať ani tí, ktorí majú problémy so žalúdkom a črevami.
Čínska kapusta je bohatá na živiny a je najlepším prostriedkom na prevenciu pred avitaminózou, najmä počas obdobia, kedy mnohé druhy zeleniny a ovocia strácajú svoje užitočné látky.
Rozhodli sme sa ponúknuť vám niekoľko receptov na šaláty, ktorých hlavná zložka bude práve spomínaná čínska kapusta. Príprava je jednoduchá a ich zloženie či kalorické hodnoty si môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.
Kapusta má jemnú výraznú chuť, takže je vhodná na kombinovanie s mnohými inými produktami. Pobyt v chladničke jej nič neurobí ani po dlhšej dobe a vďaka tomu si môžete kedykoľvek pripraviť ľahké a výživné jedlo.
Čínska kapusta s čiernym kmínom
Šalát z čínskej kapusty, mrkvy a čierneho kmínu bude skvelým doplnkom k vášmu hlavnému jedlu. Chrumkavá kapusta a mrkva sú vhodnou kombináciou s tvrdým syrom a štipka štipka čierneho kmínu dodá celému pokrmu zaujímavú chuť.
Ingrediencie
- 200 g čínskej kapusty
- 1 mrkva
- 30 g strúhaného syra
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL šomáčky z granátového jablka
-
čierny kmín a soľ podľa chuti
Postup
-
Nakrájajte si kapustu a vložte ju do misky.
-
Mrkvu nastrúhajte najemno a pridajte ju ku kapuste.
-
Nakoniec všetko posypte syrom, kmínom a soľou.
-
Dochuťte ho olivovým olejom a omáčkou z granátového jablka. Všetko dôkladne premiešajte a môžete podávať!
Šalát z čínskej kapusty a pomaranča
Svieži jednoduchý a nezvyčajný – je lepšie ak si vezmete sladké pomaranče, šalát môžete poliať bielym jogurtom alebo pokvapkať trochou citrónovej či pomarančovej šťavy.
Potrebujete
-
1 ks čínskej kapusty
-
2 pomaranče
-
1 ČL citrónovej šťavy
-
1 ČL jablčného octu
-
tekvicové semienka podľa chuti
Postup
-
Kapustu si narežte na tenké kúsky.
-
Pomaranče ošúpte a rozoberte na mesiačiky.
-
Do misy si vložte kapustu, kúsky pomaranču a tekvicové semienka.
-
Pokvapkajte citrónovou šťavou a jablčným octom. Dobre premiešajte a môžete konzumovať!
Šalát z čínskej kapusty a šunky
Ingrediencie
-
1 ks čínskej kapusty
-
300 g šunky
-
100 g vlašských orechov
-
150 g tvrdého syra
-
200 g mrkvy na kórejsky spôsob
-
4 vajcia
-
300 g kuracích pŕs
-
polovica ananásu z konzervy
-
zelená cibuľka a šalátové listy podľa chuti
-
soľ a majonéza (môžete ju nahradiť bielym jogurtom)
Postup
-
Kapustu si umyte a nakrájajte na tenšie kúsky. Čím viac narezaný, tým bude jeho chuť zaujímavejšia.
-
Šunku si narežte na kocky – nesnažte sa ju nahradiť klobásou alebo salámou, pretože výsledná chuť bude úplne iná.
-
Pomleté orechy si osmažte na panvici s rastlinným olejom.
-
Na strúhadle si nastrúhajte tvrdý syr spolu s vajíčkami uvarenými natvrdo.
-
Kuracie prsia si uvarte a nakrájajte na malé kocky.
-
Ananás si narežte na ľubovoľné kúsky. Ak budú väčšie, ich chuť v šaláte bude výraznejšia.
-
Zelenú cibuľu narežte na tenké kolieska.
-
Všetko premiešajte v jednej mise, osoľte a pridajte majonézu podľa vlastnej chuti. Premiešajte.
-
Skrášlite to lístkami hlávkového šalátu a môžete podávať!
Šalát z čínskej kapusty s kuracím mäsom a krutónmi
Tento šalát je zdrojom mnohých vitamínov a dobrej nálady!
Ingrediencie
- 1 ks čínskej kapusty
- 1 ks kuracích pŕs
- 1 cibuľa (voliteľné)
- 1 konzerva kukurice
- olivový olej alebo majonéza podľa chuti
- citrónová šťava alebo balzamikový ocot
- soľ, oregáno, čierne mleté korenie
- krutóny
Postup
- Kapustu si narežte na tenšie prúžky.
- Kuracie prsia mierne naklepte, okoreňte a osoľte. Osmažte na panvici alebo na grile.
- Cibuľu si nakrájajte najemno (môžete k nej pridať aj nasekanú petržlenovú vňať).
- Zmiešajte si v mise kapustu, kukuricu, petržlenovú vňať a krutóny.
- Všetko posoľte a pridajte 1-2 štipky sušeného oregána.
- Vychladené kuracie prsia si nakrájajte na menšie kocky alebo prúžky a pridajte ich do šalátu.
- Šalát pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Alternatívou šťavy z citróna môže byť pár kvapiek balzamikového octu. Premiešajte a servírujte!
Šalát z čínskej kapusty a uhoriek
Potrebujete
- 450-500 g čínskej kapusty
- 250 g uhoriek
- 2-3 g soli
- 30 ml oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- bylinky podľa chuti
Postup
- Vezmite si niekoľko listov kapusty, umyte ich a nakrájajte na pásiky.
- Uhorku si umyte a narežte na polkruhy.
- Zeleninu premiestnite do misy – pridajte k nej bylinky (napr. petržlenovú vňať alebo kôpor).
- Osoľte, pridajte olej, citrónovú šťavu a premiešajte.
- 100 g šalátu má v sebe približne 50 kcal. Prajeme vám dobrú chuť!
Ako vidíte, čínska kapusta sa dá perfektne kombinovať s rôznymi produktmi vašej kuchyne. Každý recept sa vďaka nej môže zmeniť na kulinárske majstrovské dielo.
Spestrite si aj vy svoj jedálniček a nezabudnite sa o tieto chutné recepty podeliť aj s priateľmi na sociálnych sieťach!
zdroj:takprosto.cc