8 povolaní, ktoré ničia psychiku a môžu spôsobiť rôzne choroby. Patrí tu aj to vaše?

Odmalička sa azda každého z vás pýtali, čím chcete byť keď budete veľký. A čím skôr sa u vás objavil sen alebo plán, tým skôr ste sa mohli snažiť ho začať realizovať. A mohli ste si tak byť istý, že to čomu sa venujete vás skutočne baví.

Ale málokto hovorí o dopade práce na osobu po zopár rokoch. Existujú však profesie, ktoré vážne ovplyvňujú psychiku a osobnosť človeka. Je prirodzené, že všetko, čo sa deje okolo nás, na nás vplýva a zanecháva následky. Ale vedeli ste, že určité povolania sú schopné zásadne zmeniť vašu osobnosť?

Myslite na to, že by ste sa nemali úplne nechať pohltiť prácou, pretože sa môže stať, že to bude mať viac negatívnych dôsledkov.

Právnik

A nerátame tých, ktorí chodia na právnickú fakultu, pretože ako hovorí moja mama, láka to najmä tých, ktorí sa líšia od ostatných podozrievavosťou a opatrnosťou. A často sa stáva, že tieto vlastnosti prerastú a začnú sa prejavovať v každodennom živote. Napríklad právnici vždy, dokonca aj v osobných vzťahoch budú hľadať podlý trik a lož.

Účtovník

Hovorí sa, že účtovník je diagnóza. A často sa stáva, že ľudia žijú tak hlboko vo svete presných čísel, že ich neskôr prenášajú do svojho osobného života. Stávajú sa nudnými, milujú robiť všetko jasne a podľa plánu, nenávidia zmeny a inovácie. Ak sa z času na čas neodlepíte od papierov a nekonečných tabuliek, môžete sa ľahko premeniť na snoba a stať sa zosobnením slova „otupenosť“.

Lekár

Pre lekára je asi najťažšie pomôcť samému sebe. Koniec koncov, v službe čelia obrovskému počtu úmrtí, bolesti a zármutku. Preto ako ochranný mechanizmus sa u nich rozvíja cynizmus, ľahostajnosť a emocionálna nepriepustnosť. Všetko, čo im psychológovia môžu poradiť, je podeliť sa o svoje emocionálne zážitky s blízkymi a snažiť sa nechať všetky starosti v práci.

Vojak

V armáde vládne prísna disciplína, poriadok a podriadenie, čo nemôže nezanechať na človeku následky. Príliš často takéto osoby prenášajú armádne príkazy do súkromného života a stávajú sa skutočnými domácimi tyranmi. Byť vojakom je spôsob života a psychológovia poznamenávajú, že armáda silno deformuje človeka.

Novinár

V práci sú novinári zvyčajne povrchnejší ako v skutočnom živote. Ale najväčšou nevýhodou ľudí, ktorí si vybrali toto povolanie, je abnormálna túžba pritiahnuť pozornosť k svojej osobe. Je to spôsobené tým, že v práci sú vždy v zákulisí, pretože sú nútení dať všetok priestor predmetu článku alebo reportáži. V zásade to nie je kritika. V spoločnosti zopár introvertov sa bude cítiť príjemne, a oni tiež.

Psychológ

A tu máme začarovaný kruh. Psychológmi sa zväčša stanú tí, ktorí si chcú porozumieť, ale ak sa neustále zaoberajú problémami iných ľudí, vlastné sa im hromadia. V dôsledku toho psychológovia začnú analyzovať v kontexte iných ľudí a dávať im zbytočné rady alebo jednoducho manipulovať s pacientmi vo vlastnom záujme. Jedinou radou, ktorú im možno poskytnúť je, že nie je vhodné hodnotiť ľudí mimo práce ako materiál na výskum.

Manažér predaja

Ak chcete niekomu predať výrobok, potrebujete  mať pozoruhodné komunikačné a presvedčovacie zručnosti. Preto hlavnou nevýhodou takýchto ľudí v každodennom živote je nadmerná zhovorčivosť, naučené frázy a spôsoby, podozrievavosť.

Učiteľ

Aj učitelia sa dostali do skupiny povolaní, ktoré deformujú človeka. Žiaľ, nájdu sa aj takí, ktorí sú charakteristickí aroganciou a sebavedomým vystupovaním.  Opäť rovnaká rada pre nich : musíte sa naučiť oddeľovať pracovný život od súkromného. Pomáha aj prispôsobenie sa podriadenému, potom je jasné, ako sa cítia žiaci.

Podľa štatistík najmenšou zmenou osobnosti prechádzajú inžinieri, vedci a architekti. Ale tak či onak, dlhé roky strávené na jednom pracovnom mieste alebo v kancelárii vás poznačia. K lepšiemu alebo horšiemu už závisí od vás. Najdôležitejšou vecou je  nezabudnúť, že ste v prvom rade človek, až potom ste lekár, predavač alebo ktokoľvek iný.

Zmenilo vás vaše povolanie? Nechajte nám komentár.

Zdroj : ofigenno.com

Chod hore