Z listov čiernej ríbezle vyrábam už roky fermentovaný čaj. Chcem sa s vami podeliť o recept!

Pitie čaju je nielen príjemné, ale aj užitočné. Najmä ak sa nápoj pripravuje z prírodných listov vonnej trávy, či už sú to maliny, jahody či čierne ríbezle. Ešte príjemnejšie je popíjať takýto čaj na chate alebo po vyčerpávajúcom tréningu.

V tomto článku sa dozviete ako si pripraviť čaj z čiernej ríbezle, ktorý vás poteší nielen svojou vôňou ale aj chuťou.

Čaj z čiernej ríbezle

Nie všetci milovníci pitia čaju vedia, že čaj z listov ribezle môže byť odlišný. Faktom je, že vôňa, chuť a účinky nápoja závisia od spôsobu spracovania listov.

Ako si pripraviť z listov ten najlepší čaj? Aby ste to dosiahli, vysušte listy špeciálnym spôsobom, aby ste získali takzvaný fermentovaný čaj.

Príprava

  1. Listy čiernej ríbezle je najlepšie zberať ráno, v suchom počasí. Neodporúča sa ich umývať, len v prípade nečistôt sa musia umyť a vysušiť. Najkvalitnejší a zdravý čaj sa získava z listov, ktoré sa vytvárajú počas obdobia vytvárania plodov. Aby sa fermentácia podarila, musíte mať veľa listov, nie menej ako pol kilogramu.
  2. Začnite sušiť listy. Najlepšie na rovnom povrchu, napr. na stole, na prikrývke  z bavlny alebo ľanu a rovnomerne poukladajte hromadu lístia do vrstvy 3-5 cm. Proces sušenia musí prebiehať v uzavretom priestore, kde nie je veterno a priame slnečné žiarenie, ktoré by ich zosušilo.
  3. Následne listy skontrolujte nasledovne: stlačte ich v dlani a otvorte ruku – ak si listy zachovávajú stlačený tvar, potom sú pripravené. Ak sú zosušené, budú krehké.
  4. Zozbierajte listy do plastového vrecka a dajte ich do mrazničky na 24 hodín.
  5. Po vybratí z mrazničky ich rozložte po stole a nechajte im čas na rozmrazenie.
  6. Začnite proces fermentácie. Najprv vezmite niekoľko listov medzi dlane a poodtrhávajte z nich stopky. Hlavnou podmienkou tejto manipulácie je aby listy ríbezle uvoľnili šťavu (vtedy listy tmavnú).
  7. Stopky odložte do samostatnej misky, uzavrite veko a prekryte uterákom. Nádobu s listami odložte na teplé miesto asi na 7-8 hodín.
  8. Po určenom čase otvorte veko. Ak máte pocit pretrvávajúcej vône ríbezle, potom kvasenie bolo úspešné.
  9. Teraz by sa mali listy vysušiť.  Na to použite sušičku alebo rúru. V prípade rúry by mala byť nádoba prikrytá papierom. Stopky narežte na pásiky s hrúbkou približne 5 mm. Vysušte ich.
  10. Nasleduje už len varenie lahodného voňavého čaju, ktorým môžete ponúknuť aj tých najdrahších hostí. Na zdravie!

Ak porovnáte fermentovaný čaj a čaj zo sušených listov tej istej rastliny, rozdiel je okamžite viditeľný – fermentovaný čaj je tmavší a jeho aróma je intenzívnejšia.

Aký čaj máte najradšej vy?

Zdroj : takprosto.cc

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Z listov čiernej ríbezle vyrábam už roky fermentovaný čaj. Chcem sa s vami podeliť o recept!”