Intuitívne stravovanie: Môžete jesť všetko, a nepriberiete, musíte len dodržiavať tieto body

Emotional pregnant woman eating ice-cream in light room. Pregnancy hormones concept

Trendy zdravého životného štýlu so sebou priniesli rôzne druhy stravovania, ktoré ulahodia nielen vašim chuťovým bunkám, ale aj peňaženke. Sú nepochybne účinné, no to, či sú prospešné aj pre vaše zdravie, je veľmi diskutabilné.

Dokonca aj tí šťastlivci, ktorým sa podarilo dosiahnuť požadovaný výsledok sa po ukončení diéty začnú vracať k svojim starým zlozvykom. Centimetre pribúdajú, na rad príde ďalšia novoobjavená diéta a takto sa to tiahne až do nekonečna. Ako prelomiť tento začarovaný kruh, ktorý vedie nielen k zbytočnému stresu, ale aj poškodeniu zdravia.

интуитивное питание это

Zdravé stravovanie bez diét je tým správnym krokom na ceste k vášmu lepšiemu ja. Ak začnete počúvať svoje vlastné telo, môžete konzumovať hocičo!

Metóda intuitívneho jedenia vznikla v roku 1970, kedy sa Teima Weiler rozhodla vyskúšať nový prístup k chudnutiu, ktorý odmieta akékoľvek diéty a povoľuje konzumáciu čohokoľvek. Jej hlavnou myšlienkou je, že telo vie najlepšie, či je hladné alebo nie.

Ak povolíte uzdu intuícii, vaše telo bude konzumovať presne toľko jedla, koľko bude potrebovať, nie viac! Začnite rešpektovať váš fyzický hlad a zabudnite na ten emocionálny. Len tak sa môžete vyhnúť jojo-efektu a získať množstvo pozitívnych bonusov: koniec chronickému stresu, zlepšenie celkového zdravia a sebaláska.

Ponúkame vám niekoľko praktických rád, ako sa naučiť jesť bez obáv a zbavovať sa pritom ďalších kilogramov bez zbytočných ťažkostí.

  1. Zabudnite na diétySnažte sa si uvedomiť, že akákoľvek diéta je škodlivá a z dlhodobého hľadiska neúčinná. Dajte si svoje obľúbené jedlo, ide o dôležitý moment pri prekonávaní stresu. Neobmedzujte sa, pretože jedlo nie je nepriateľom, ale pomocníkom.

    в чем заключается интуитивное питание

  2. Udobrite sa s nezdravou stravou Pri diétach si mnoho ľudí zakazuje určitý typ potravy bez toho, aby sa zamysleli nad tým, prečo to robia. Aký má zmysel odopierať si pizzu, ak o nej snívate? Tak či onak, v slabej chvíľke sa z ničoho nič ocitnete v reštaurácii s rýchlym občerstvením a budete sa zožierať neznesiteľným pocitom viny. Najlepším riešením je odpoveď na otázku: „Čo tým získam? Kilá navyše a potešenie, nič viac.“ Výber jedla je kľúčom k úspešnému fungovaniu intuitívneho stravovania.

    интуитивное питание в чем смысл

  3. Rešpektuje svoj pocit hladuJedným z najdôležitejších pravidiel intuitívneho stravovania je jedenie len vtedy, keď máte pocit hladu. Ak máte hlad, potom vaše telo skutočne potrebuje živiny.

    Únava z fyzického hladu je dôležitým krokom v budovaní dôveryhodných vzťahov s jedlom a sebou samým. Avšak obmedzenia v stravovaní sú naopak plné negatívnych následkov: hladujúci organizmus začne ukladať živiny pri prvej príležitosti v prípade stresu nedostatku potravy.

    интуитивное питание для похудения

  4. Načúvajte svojim pocitomNájdite si účinné spôsoby, ako odvrátiť pozornosť a upokojiť sa aj bez zbytočného prejedania. Stres, nuda, hnev, úzkosť – každý z týchto negatívnych pocitov je jeho spúšťačom, nie riešením. Jedlo dokáže len dočasne zamaskovať negatívne emócie a neuvedomelé prejedanie sa ide ruka v ruke s pocitmi výčitiek.

    интуитивное питание и здоровье

  5. Rešpektuje pocit nasýteniaDojedzte ešte skôr, ako sa u vás objaví pocit nasýtenia! Počúvajte svoje telo a dávajte pozor, ako sa cítite, keď ste absolútne nasýtení. Snažte sa posúdiť váš stupeň nasýtenia na 10-bodovej stupnici, kde 10-tka je pocit nepohodlia z prejedania a 1-tka pocit silného hladu. Pri budúcom jedení sa zastavte medzi 5. a 6. bodom, a to aj prípade, keď je váš tanier plný jedla.

    интуитивное питание что можно есть

  6. Rešpektujte svoje telo Naučte sa rešpektovať svoje dedičstvo a genetiku bez ohľadu na to, aké číslo sa ukazuje na váhe. Vaše telo je vašou pýchou! Je ťažké využiť jedlo ako pomoc, ak máte nereálne predstavy alebo ste voči svojmu telu až príliš kritický. Naučte sa sebaláske, potom budete chcieť vedome zlepšiť svoj stav a to je najlepšia motivácia pre celkovú “rekonštrukciu” vášho ja.

    интуитивное питание и похудение

  7. Pekne sa najedzteJe to jednoduché – konzumujte jedlo v príjemnom prostredí, neponáhľajte sa, vychutnávajte si chuť každého sústa, ako napríklad takí obyvatelia Japonska. Obyvatelia krajiny vychádzajúceho slnka sa odvolávajú na filozofiu jedla a ich kultúra naznačuje, že človek by mal počas jedla nadobudnúť skutočný pocit uspokojenia. Po takomto zážitku budete prekvapení, keď zistíte, že na zasýtenie vám bude stačiť omnoho menej jedla.

    интуитивное питание как начать

Aby ste boli zdraví a vyzerali skvele, dôverujte svojmu vlastnému organizmu, vypočujte jeho potreby a signály. Akonáhle si môžete vybrať a dovoliť nejaké jedlo, snažte sa vyberať to, ktoré bude pre vás to najužitočnejšie.

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Intuitívne stravovanie: Môžete jesť všetko, a nepriberiete, musíte len dodržiavať tieto body”