Záchvaty paniky a úzkosti spôsobuje nedostatok týchto dvoch látok!

Nedávna štúdia z Japonska našla prepojenie medzi záchvatmi paniky a hladinou železa a vitamínu B6 v krvi.

Ide o akési doplnenie ďalších štúdií, ktoré spájali záchvaty paniky so zníženou hladinou „hormónu šťastia“ serotonínu.

Serotonín je syntetizovaný z tryptofánu. Na syntézu serotonínu je potrebný vitamín B6 a železo. Taktiež boli otestované rôzne typy vitamínov B, vrátane B2 a B12. Ukázalo sa, že medzi nimi a záchvatmi paniky neexistuje žiadna spojitosť. Poruchu v skutočnosti spôsobuje len nedostatok vitamínu B6.

Príznaky záchvatov paniky sú často zamieňané so srdcovými a kardiovaskulárnymi ochoreniami, so štítnou žľazou a ochoreniami dýchacích ciest. Ľudia sú preto neraz hospitalizovaní v nemocnici a myslia si, že majú vážne zdravotné problémy. V skutočnosti je táto porucha ľahko vyliečiteľná a dá sa jej úspešne predchádzať.

Aj napriek tomu, že štúdie nepreukázali spojenie medzi záchvatmi paniky a nedostatkom vitamínov B2 a B12, všetky vitamíny tejto skupiny sú nevyhnutné pre zdravie mozgu a duševnú pohodu.

„Chronický stres, zlá životospráva, a niektoré choroby dokážu z tela odstrániť zásoby životne dôležitých živín.“

Mnohí z tých, ktorí trpia agorafóbiou (strach z preplnených a otvorených miest) majú nedostatok vitamínov B, ten sa však týka aj iných stavov spojených s úzkosťou. Symptómy nedostatku vitamínu B sú úzkosť, únava, nepokoj, ospalosť, podráždenosť a emocionálna nestabilita.

Ak sa ale rozhodnete pridať vitamíny skupiny B do vašej stravy, pokúste sa obmedziť ich prijímanie v syntetickej forme. Prírodné doplnky stravy sú v tele lepšie vstrebávané než je to pri ich syntetických náprotivkoch.

Vitamíny pozostávajú z niekoľkých zložiek – enzýmov, koenzýmov a príbuzných faktorov, ktoré by mali spoločne pracovať na dosiahnutí požadovaného biologického účinku,“ vysvetľuje Dr. Ben Kim.

„Väčšina vitamínov, ktoré sa predávajú v lekárňach a obchodoch s potravinami, sú syntetické a predstavujú len jednotlivé zložky vitamínov, ktoré sú v prirodzenej forme obsiahnuté v potravinách.“

Preto ak trpíte zvýšenými úzkosťami a záchvatmi paniky, pridajte si do vášho jedálnička potraviny a doplnky obsahujúce vitamíny skupiny B a železo.

 

Chod hore