Toto sú veci, ktoré deti zdedia častejšie od otcov, než od matiek

 

Všetky deti sa podobajú na svojich rodičov, a nie len navonok. Existuje množstvo genetických vecí, ktoré detí zdedia len od svojho otca. Týka sa to aj mnohých chorôb.

Toto je 7 vecí, ktoré vaše deti s najväčšou pravdepodobnosťou zdedia po otcovi

  1. Ochorenia srdca

Gén, ktorý zvyšuje riziko vzniku ischemickej choroby srdca o 50%, sa prenáša cez mužskú líniu.

Predpokladá sa, že tento gén zhoršuje schopnosť kontrolovať zápal, čo má významný zmysel pri prevencii rozvoja slabých artérií.

  1. Genetika duševného zdravia

Aj keď obaja rodičia môžu byť prenášačmi duševných porúch, schizofrénia či ADHD sú prenášané z otca na syna s väčšou pravdepodobnosťou, ak bol otec starší, počas momentu počatia.

  1. Úsmev

Ak mal otec problémy so zubami, budú ich mať aj jeho deti. Gény od otca sú zvyčajne aktívnejšie ako ten istý gén od matky.

No veľkosť zubov, čeľustí a tvar zubov môžu byť zdedené od ktoréhokoľvek z rodičov.

  1. Plodenie

Muži, ktorí majú nízku kvalitu spermií, môžu podstúpiť umelé oplodnenie. Výskum takéhoto oplodnenia však ukazuje, že otcovia s problémami môžu preniesť riziko neplodnosti aj na svojich synov.

  1. Pohlavie dieťaťa

Rodokmeň otca môže byť použitý na určenie pravdepodobnosti, že pár bude mať dievča alebo chlapca. Výskumníci však doteraz nedokázali určiť, ktorý gén je zodpovedný za určenie, ako sú chromozómy X a Y distribuované po línii otcových spermií.

  1. Oči

Svetlejšie farby, ako napríklad modrá alebo zelená, sú spôsobené recesívnymi génmi a hnedé oči dominantnými génmi.

Ak majú obaja rodičia svetlé oči, potom ich bude mať aj dieťa. Ale ak jeden z rodičov má tmavé oči, potom je tu 75% šanca, že aj dieťa bude mať tmavé oči.

  1. Výška

Ide o jednu z ďalších vecí, ktorú deti zdedia od svojho otca, hoci veda stále skúma otázky dedičnosti z hľadiska výšky.

Lekári hovoria, že ak máte akékoľvek obavy z dedičnosti detských chorôb otca alebo matky, určite sa poraďte s genetikom.

Čo si o tom myslíte?

 

Chod hore