V Taiwane legalizovali manželstvá rovnakého pohlavia. Gejovia a lesbičky sa môžu pokojne brať

Taiwanský parlament sa stal prvým v Ázii, ktorý po piatkovom hlasovaní zlegalizoval manželstvo rovnakého pohlavia.

V roku 2017 ústavný súd rozhodol, že páry rovnakého pohlavia majú právo legálne uzavrieť manželstvo. Parlament dostal dvojročnú lehotu a bol povinný schváliť zmeny do 24. mája.

Zákonodarcovia diskutovali o troch rôznych zákonoch na legalizáciu zväzkov rovnakého pohlavia a vládny návrh zákona, ten najprogresívnejší, bol nakoniec schválený.

Tisíce priaznivcov práv homosexuálov sa zhromaždili v daždi pred budovou parlamentu, v hlavnom meste Taipei, aby si počkali na toto mimoriadne rozhodnutie.

Po oznámení výsledku bolo stretnutie sprevádzané výkrikmi radosti a objatiami plné plaču.

Konzervatívna opozícia však netajila svoj hnev a rozhorčenie.

Čo znamená návrh zákona?

Ďalšie dva návrhy zákonov, ktoré predložili konzervatívni zákonodarcovia, sa odvolávajú na partnerstvá ako na „rodinné vzťahy rovnakého pohlavia“ alebo na „zväzky rovnakého pohlavia“ namiesto „manželstva“.

Vládny návrh zákona bol prijatý 66 hlasmi s podporou zákonodarcov väčšiny Demokratickej progresívnej strany.

Zákon vstúpi do platnosti po tom, čo ho schváli aj prezident Taiwanu Tsai Ing-wen.

„Som veľmi prekvapená, ale aj veľmi šťastná. Ide o významný moment v mojom živote,“ povedala Jennifer Lu, hlavná koordinátorka práv skupiny Marriage Equality Coalition Taiwan.

„Stále sa však nejedná o plnohodnotné práva manželstiev, stále musíme bojovať za práva na adopciu a taktiež nevieme, ako to bude s manželstvami s cudzincami.“

„Je to veľmi dôležitý moment, ale budeme pokračovať v boji. Sme Taiwančania a chceme, aby bola táto hodnota súčasťou našej krajiny a budúcnosti,“ dodala.

Taiwanská speváčka Jolin Tsai uverejnila na Facebooku obrázok dúhy spolu s nápisom „Gratulujeme! Všetci si zaslúžia šťastie!“

Mnohí si na sociálnych sieťach urobili oslavu, vidiac výsledok ako víťazstvo za manželskú rovnosť.

„Dnešný výsledok by mal delegovať správu, ktorá by v Ázii vyvolala rýchlejšie kroky smerujúce k zabezpečenie rovnosti LGBT ľudí.“

Iní vyjadrili nesúhlas so sociálnymi médiami.

„Toto je smrť pre demokraciu. V referende hlasovalo proti manželstvu rovnakého pohlavia sedem miliónov ľudí a ich hlasy nič neznamenali.

„Je manželstvo rovnakého pohlavia natoľko dôležité a naliehavé?“, napísala na Facebooku herečka Liu Yan.

Čo si myslíte o tomto kroku?

zdroj: bbc.com

Chod hore