Väčšina ľudí tohto muža nepozná, no sme si istí, že jeho hlas už určite počuli

Israel Kamakawiwoʻole bol človekom, ktorý bol výrazný v mnohých ohľadoch. Jeho skladby získali prestížne ocenenia a dostali sa do mnohých amerických hitparád.

Tieto pocty však pre neho neboli nijako významné, pretože Israel zasvätil celý svoj život svojej vlasti a svojim ľuďom. Počas kariéry podporoval a obhajoval práva Havajčanov, ako nezávislého národa.

 

Jeho známe hity, v podobe klasických piesní “Somewhere Over The Rainbow” a “What A Wonderful World”, sa stali soundtrackmi k filmom “Meet Joe Black”, “Find Forrester”, “50 First Kisses” atď.

Na Havaji ho volali Gentle Giant, nežný obor. Od obra nemal veľmi ďaleko – meral 190 cm a vážil viac ako 300 kilogramov, no jeho hlas bol podobný hlasu krehkého žieňa – vysoký, nenápadný a jemný.

Už od malička začal hrať na malom štvoruholníkovom ukulele. S bratom a troma priateľmi viedli svoju skupinu The Makaha Sons of Ni’ihau, s ktorou mali niekoľko úspešných turné a vydali päť albumov.

Všetky jeho piesne sú plné slnečnej, meditatívnej havajskej energie. „Život na zemi,“ hovorí, „je zvečnený v spravodlivosti.“

Obezita u neho spôsobila vážne poškodenie zdravia; vážil takmer 450 kilogramov, keď v júni 1997 zomrel vo veku 38 rokov, vážil neuveriteľných 450 kg.

10. júla, v deň, keď bol národný hrdina pochovaný, boli vlajky stiahnuté na pol žrde na všetkých havajských ostrovoch – bol to tretí človek, ktorému sa dostala táto česť. Desať tisíc ľudí prišlo na pláž Makoua, aby splnili poslednú vôľu hudobníka – rozptýliť jeho popol nad jeho obľúbeným Tichým oceánom.

Poznáte jeho piesne?

Chod hore