3 tipy na to ako si poradiť so saténom

Dostala sa vám do rúk saténová látka a premýšľate nad tým, čo by ste z nej ušili? Možností máte niekoľko. Ak patríte k začiatočníkom, potom môžete vyskúšať niečo jednoduchšie ako napríklad obliečku na vankúš. Ak si trúfate aj na niečo zložitejšie, pokúsiť sa môžete o sukňu jednoduchého strihu. Tá je vhodná nielen na nosenie, ale môžete ju ušiť svojej dcére ako tanečnú sukňu. 

 

Satén je látka, s ktorou sa stretol už každý. Aj keď sa z nej šijú predovšetkým spoločenské odevy, v poslednej dobe idú do popredia saténové tielka a pyžamá. Napadlo vám, že by ste vyskúšali niečo ušiť práve zo saténu

 

Máme pre vás nachystané tri tipy na to niečo ušiť zo saténovej látky. Poďme na to!

Vždy strihajte len jeden kus látky 

Saténová látka má dve strany – hladkú lesklejšiu a drsnejšiu matnú. Pri strihaní si určite čoskoro všimnite, že satén je skutočne šmykľavý, zvlášť z jeho hladšej strany. Pri strihaní teda nemôžete strihať niekoľko kusov naraz.

Zvolte radšej menšiu ihlu a niť 

Stačí len o niečo väčšia ihla než vaša saténová látka potrebuje a problém je na svete. Dierky po ihlách v saténe nejde odstrániť. Vlákna sú totiž veľmi náchylné. Najlepšie spravíte, ak si vyberiete čo najmenšiu ihlu. Rovnako aj s niťou – treba vybrať čo najtenšiu. Ak chcete mať saténovú látku pekne zošitú a nechcete na nej potrhané vlákna, dajte si záležať na veľkosti šijacích pomôcok. 

 

TIP: Rovnaké nebezpečenstvo pretrhnutia vlákna môže spôsobiť aj špendlík, ktorým si chcete zachytiť požadovaný tvar. Našťastie existujú aj jemné krajčírske špendlíky.

Dajte si pozor na vodu

Ak potrebujete vyžehliť práve ušitý saténový kúsok, určite si dajte veľký pozor na stopy vody, ktoré na sebe satén zanecháva. Mnohí odborníci sa zhodujú, že najlepšie je čistiť hodváb suchou cestou. 

 

Ak nemáte náladu na šitie so saténom, skúste mu dať ešte šancu. Ak by vás predsa satén omrzel, vyskúšať môžete ušiť niečo z metráže viskózy.

 

Zdroj obrázku: Rudchenko Liliia / Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “3 tipy na to ako si poradiť so saténom”