V moderných rúrach sa už dajú pripravovať všetky druhy jedál, od jednoduchých predjedál až po najkomplikovanejšie hlavné jedlá. Mnohokrát je to jednoduchšie a rýchlejšie ako varenie v hrncoch alebo na panvici.
Aký druh zeleniny si máme vyberať?
Prvá vec, ktorej je potrebné venovať pozornosť – zeleninová kompozícia. Správna kombinácia produktov a korenín by mala zelenine dodať tú správnu chuť a vyzdvihnúť jej jedinečnosť. Preto by ste mali vedieť, ktorá zelenina je vhodná na prípravu v rúre a ktorá sa na to nehodí.
Vhodné na pečenie:
- Kapusta a karfiol
- Zemiaky
- Tekvica
- Mrkva
- Paprika
- Baklažán
- Cuketa
Zoznam nie je celý, ale my sme vybrali tie najlepšie kúsky. Dôvod je jednoduchý: táto zelenina si dokáže udržať svoj tvar, nevysušuje sa, nerozpadáva sa a nestráca svoju chuť.
S čím kombinovať?
Zelenina je sama o sebe chutná, ale existuje zoznam ďalších produktov, ktoré dokonale zvýraznia jej chuť.
Vhodné:
- Cibuľa
- Cesnak
- Zázvor
- Citrón
Na zeleninovú zmes potrebujete 2-4 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1 PL nastrúhaného zázvoru, polovicu citrónu alebo 1 celú cibuľu. Cibuľu ani cesnak nemusíte zbavovať šupy, ak ich pridávate len kvôli chuti a po dopečení odstránite z jedla. S rovnakým účelom môžete použiť aj citrónovú kôru.
Čo sa týka olejov najvhodnejšie na prípravu zeleniny v rúre je slnečnicový, olivový a kokosový olej. Existujú aj výnimky, kedy sa k nej hodí bravčová alebo slepačia masť. Pečená zelenina spolu s nimi trochu stráca svoju prirodzenú chuť, ale uchová si svoju farbu.
Vhodné korenie:
- Šalvia
- Kurkuma
- Bobkový list
- Tymián
- Kari
- Paprika
- Rozmarín
- Rôzne druhy korenia (čierne, biele atď.)
Tip: Bobkový list pridajte k zelenine 20 minút pred tým, ako bude hotová. Ak použijete bylinky, 1-2 čajové lyžičky úplne postačia.
Ako zvýrazniť chuť?
Zapečená zelenina v trúbe bude pripravená po 40 minútach pri teplote 200 stupňov. Po vybratí z rúry by ste jej mali pridať “čerešničku na torte”a k tomu nebudete potrebovať len korenie!
Použite:
- Med alebo javorový sirup na pridanie sladkosti
- Orechy a sucháre na dosiahnutie chrumkavej textúry
- Petržlen, koriander a kôpor na osvieženie chuti
- Octy a citrusové šťavy na pridanie kyslosti
Vyberajte si klasické kombinácie, ako napríklad zemiaky s bylinkami alebo tekvicu s medom, ale nebojte sa experimentovať!
zdroj:Sovkusom.ru