Vyzerá to ako bežné zvodidlo, ale v skutočnosti dokáže denne zachrániť tisíce životov. Takto funguje

Kovové bariérové oplotenie, alebo ako sa tomu hovorí – zvodidlá, sa stavajú na to, aby motoristi neprešli do protismeru, alebo mimo vozovky. V niektorých prípadoch sa stávajú nehody, kedy automobil s veľkou rýchlosťou narazil do zvodidiel a dôsledky môžu byť niekedy katastrofálne.

Nedávno zamestnanci spoločnosti ETI, so sídlom v Južnej Kórei, vyvinuli nový typ zvodidiel, ktorých cieľom je ochrániť životy vodičov a ich spolucestujúcich.

Tento vynález predstavujú oceľové trúbky, ktoré sa nachádzajú v strede medzi rotujúcimi valcami z plastu. Namaľované sú na žlto a pokryté reflexnou štruktúrou, aby boli vidno aj v tme.

V prípade, že vozidlo narazí do zátarasu, tento zataras prijme úder na seba. Valčeky sa začnú otáčať a nedovolia automobilu prevrátiť sa a flexibilná konštrukcia výrazne znižuje riziko poškodenia automobilu. Celá konštrukcia všeobecne zvyšuje pravdepodobnosť, že zdravotný stav vodiča a jeho spolucestujúcich nie je ohrozený.

Tento systém už schválili v Južnej Kórei. Jednou z prvých krajín, ktorá by chcela kúpiť tento patent pre ochranu svojich ciest, je Malajzia.

Pevne veríme, že sa takéto zvodidlá čoskoro objavia aj u nás. Ak sa vám páčil tento článok, podeľ sa oň so svojimi známymi a priateľmi. Nezabudni to zdieľať na sociálnych sieťach.

https://www.youtube.com/watch?v=eo73tIR4EyY

zdroj: brightside.me

Chod hore