Prekrásne Hortenzie si získali moje srdce a toto je tajomstvo, aby rástli ako z vody aj vo vašej záhrade

Hortenzia  – favorit všetkých záhradkárov. Nenáročný, jemný kvet, schopný zdobiť akúkoľvek záhradu. Botanici ju pomenovali Hydrangea a znamená to „nádoba s vodou“, pretože miluje vlhké prostredie.

гортензия садовая выращивание

Kvety hortenzie vyrastajú na kríkoch menšieho vzrastu, ktoré sa dokážu popreplietať až do výšky 30 metrov. Začínajú kvitnúť na jar a tento proces trvá do neskorej jesene. Zimu vedia bez problémov stráviť na otvorenej pôde, takže kvety vás budú tešiť rok alebo dva, alebo dokonca aj desať rokov!

Osobitosti pestovania

  1. Vo väčšine prípadov majú kvety hortenzie bielu farbu, ale nie je to pravidlom. Všetko to závisí od pH pôdy: v neutrálnej pôde budú mať bielu alebo béžovú farbu, v zásaditej fialovú alebo ružovú, a v kyslej modrú.

Modrá farba vzniká vďaka schopnosti rastlín akumulovať hliník, ktorý sa uvoľňuje v kyslých pôdach. Ak si chcete vytvoriť                         kompozíciu viacfarebných kvetov, musíte zmeniť kyslosť pôdy podľa každej z rastlín.

гортензия садовая дома

  1. Hortenzia – vodomilná rastlina, preto sa o ňu treba pravidelne starať a polievať.

гортензия садовая в домашних условиях

  1. Obľubujú slnečné svetlo ale aj polotieň. Dokáže si zvyknúť aj na slnečné miesto, no v tomto prípade sa môžu jemné lupienky rýchlo spáliť a kvitnutie bude oveľa kratšie.

гортензия садовая морозостойкая

  1. Vyvážené hnojenie je jedným z hlavných princípov starostlivosti o hortenzie. Ak ju pravidelne prekrmujete, nebude kvitnúť práve najlepšie. Je lepšie ju nedokrmovať. Dusík môžete použiť len na jar a potom prejsť na fosforečné a draselné hnojivá.

гортензия садовая уход

  1. Prístrešie na zimu – nutnosť. Aj tie najodolnejšie odrody voči chladu vyžadujú v zime teplo. V prípade, že vám primrzla, nezúfajte! S najväčšou pravdepodobnosťou prechádza do stavu povegetačného obdobia.

гортензия садовая уход и выращивание

  1. Mimochodom, hortenzie sú len zriedkavo napadnuté škodcami!

гортензия садовая как ухаживать

  1. Prerezávanie – dôležitá súčasť starostlivosti. Včasné a odborné prerezávanie podporuje kvitnutie.

гортензия садовая в ландшафте

  1. Pre maximálne pohodlie hortenzie je potrebná kyprá, kyslastá hlina, bohatá na živiny. Ak spĺňate tieto podmienky, z vašej záhrady sa stane oáza pokoja.

гортензия садовая обрезка

zdroj: takprosto.cc

Chod hore