Kniha pre teba: Zavraždená Slovenka v Chorvátsku

 

V Chorvátsku objavili telo zavraždenej turistky zo Slovenska. Ide o tvár známu z televíznej obrazovky, mladú a krásnu moderátorku počasia.
Podozrenie padne na jej priateľa, s ktorým sa pohádala a rozišla na dovolenke. Nikto však nevie, že nevinne pôsobiaca blondínka sa za hranicami dostala do iných problémov. Miestny boháč a mafián je len jedným z nich.

Marek Wolf musí presvedčiť chorvátskych vyšetrovateľov, ktorí majú v rukách pátranie po vrahovi príťažlivej rosničky, že držia nesprávneho podozrivého. Opäť sa ocitá v neľahkej situácii.

 

Po Potkanovi prichádza ďalšia detektívka s názvom Rosnička.
„V novej knihe som chcel detektíva Marka Wolfa preniesť do iného prostredia,“ približuje autor František Kozmon. „Mojou inšpiráciou sa stalo Chorvátsko a na začiatku som mal víziu zamilovaného páru, ktorý sa vybral na prvú spoločnú dovolenku. Tá však nedopadla podľa ich predstáv, skončila nielen ich rozchodom, ale aj jej smrťou mladej ženy. To, že ju našli v jeho kufri, ešte neznamená, že je aj jej vrah…“

František Kozmon si svedomito naštudoval všetko k príbehu, najmä fakty týkajúce sa policajných postupov a jurisdikcie v Chorvátsku. „Prekvapujúco, ani v modernej dobe nie je jednoduché dostať sa k odpovediam na otázky, aký je napríklad priebeh súdneho procesu v Chorvátsku. Našťastie, pomohla mi s tým šikovná a talentovaná právnička, vďaka ktorej som zistil, že chorvátsky systém práva sa značne líši od toho nášho,“ dodáva autor detektívok.

„O-on sa ma pokúsil znásilniť,“ vzlykalo dievča so silným prízvukom.

„Kto on?“

„Nejaký chlap…“

„Poď von,“ kázala jej Sanda vzápätí. „Nikto tu nie je, vezmem ťa do bezpečia.“

Opatrne otvorila dvere na kabínke. Útla blondínka oblečená len v čipkovanej bielizni krikľavo ružovej farby ronila slzy a rukou sa snažila zakryť strhnuté ramienko.

Sande sa zdalo, že ju odniekiaľ pozná. „Nepracuješ náhodou v hoteli? Ako chyžná?“

Dievča prikývlo.

Recepčná premýšľala, čo sa mohlo stať. Upratovačky o takomto čase v hoteli zostávajú len výnimočne. Nalákal ju k sebe nejaký hosť, ktorý sa pokúsil využiť situáciu? „Ako sa voláš?“

„Sofia.“

„Ty nie si odtiaľto, však?“ pýtala sa jej Sanda ďalej.

„Priviezli ma z Ukrajiny,“ odvetila ona.

Sanda si dala dole sako a prehodila jej ho cez plecia. „Neboj sa, pomôžem ti, len poď so mnou.“

Vzala blondínku pod pazuchu a viedla ju von. Na chodbe ich prekvapili dvaja muži…
František Kozmon napísal ako 9-ročný zošitovú sériu nazvanú Dobrodružní priatelia. Zachovala sa v jedinom exemplári, a aj to iba vďaka autorovým rodičom. Keď vyrástol, zúčastnil sa na viacerých poviedkových súťažiach a experimentoval s rôznymi knižnými žánrami. Zakotvil pri detektívke.
Jeho debut Posledný prípad kapitána Čontoša zvíťazil v súťaži Detektívka 2014 a bodoval v čitateľskej ankete. Jeho najnovší román Rosnička je voľným pokračovaním knihy Potkan a druhým prípadom kapitána Mareka Wolfa.

Chod hore