Dávate si na verejnom záchode toaletný papier na záchodovú dosku? Robíte obrovskú chybu

Mnoho ľudí návšteva verejných toaliet priamo desí. Zakaždým si hovoria, čo hrozného ich za dverami zase stretne, a musíme uznať, že len málo vecí je tak odpudivých ako špinavá toaleta. Lenže niekedy, či už chceme alebo nie, príroda volá a nám nezostáva nič iné, než tieto toalety navštíviť.

Takže, čo robiť, keď nemáte inú možnosť a verejné toalety musíte navštíviť? Najlepším riešením je použiť papierové jednorazové WC sedátko, lenže tie majú len niektoré toalety a vo väčšine prípadov ich je rovnako nedostatok. Čo teda robiť ďalej? Ak by ste si toaletu obložili toaletným papierom, radšej s tým prestaňte.

Ľudia predpokladajú, že najväčšie množstvo baktérií sa ukrýva práve na doske, lenže tie sú navrhnuté tak, aby ich krivky a hladký povrch zabránil baktériám na ňom priľnúť. Takže sedenie na doske je, dá sa povedať, celkom bezpečné a pokojne sa na neho môžete posadiť. Baktérie sa totiž ani nedokážu ďalej množiť na holej koži, takže sa ani nemusíte báť, že by ste takým dotykom niečo chytili. Teraz ale znie otázka, kde sa vlastne všetky tie baktérie, o ktorých sa stále hovorí, vyskytujú? Prekvapivo na toaletnom papieri.

zdroj:pexels.com

Ako sme už písali, záchodová prkénko sú navrhnuté tak, že baktérie ani nemajú šancu sa na ne dostať. Ale niekam inam sa baktérie dostať iste môžu. Vlastne sa vyskytujú všade okolo nás. Sú na stenách, kľučke, dávkovači toaletného papiera a samozrejme aj na samotnom toaletnom papieri. Bohužiaľ povrch toaletného papiera je priamo ideálny pre baktérie. Je tiež potrebné si uvedomiť, že toaletný papier používame napríklad, aj keď máme nádchu alebo si len tak chceme utrieť tvár. A práve to je ten moment, kedy sa baktérie dostanú do nášho tela.

V skutočnosti takmer každý povrch verejných toaliet je plný baktérií a to aj vrátane umývadla a sušiče rúk. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Applied Microbiology sú práve elektrické ručné sušičky zodpovedné za to, že sa baktérie šíria všade okolo nás.

Problém sa skrýva predovšetkým v prúdení vzduchu. Keď si nechávame ruky osušiť, vzduch, ktorý na nich fúka, zároveň rozfúkava aj baktérie a vírusové častice do vzduchu. Je to taký veľký kolobeh. Následne sa tieto baktérie a vírusy rozmiestnia po celej miestnosti a takto stále dookola, až kým nie je kontaminovaná celá miestnosť. Aj napriek tomu, že sú pre podnikateľov sušiče rúk finančne výhodnejšie, pre nás ako používateľa sú z hľadiska zdravia oveľa prospešnejšie papierové uteráky.

-Po prvé už nie je potrebné stavať bariéry z toaletného papiera na dosku. Po druhé až budete splachovať, priklopte veko toalety, nech baktérie neprúdia všade okolo. A za tretie skúste popremýšľať o tom, že by ste si do tašky alebo kabelky zaobstarali vlhčené obrúsky, ktoré by ste používali miesto toaletného papiera a zároveň tiež miesto sušiča rúk. Určite sa tým vyhnete množstvu baktérií a najrôznejším chorobám, ktoré so sebou baktérie nesú.

zdroj:Simplemost

zdroj:takprosto.cc

Chod hore