V lese sme našli niekoľko húb, ale namiesto toho, aby sme ich zjedli sme s nimi urobili túto ŠIKOVNÚ vec

Huby – chutná a zdravá ingrediencie mnohých bežných ale aj nezvyčajných jedál. Najčastejšie si ich kupujeme v obchode, no najradšej si ich nazbierame v lese. Atmosféra prechádzky a dobrodružstva na čerstvom vzduchu medzi majestátnymi stromami je na nezaplatenie, no nie každý si to môže dovoliť. Z tohto dôvodu sme pre vás pripravili riešenie, vďaka ktorému si môžete huby pestovať priamo na parapete!

  1. Zber húb

Prvým krokom k pestovaniu húb bude ich zber v lese. Je potrebné k tomu pristupovať zodpovedne a najlepšie urobíte, ak si vyberiete biele hríby. Budete potrebovať 2-3 huby, mali by byť veľké, zrelé a čisté, s väčším a sukulentným klobúčikom, v ktorom bude mnoho výtrusov na rozmnožovanie.

как вырастить грибы дома

  1. Príprava húb

Potom, čo ste priniesli huby domov, musia byť dôkladne umyté a nakrájané na malé kúsky. Následne na to ich pomeľte, najlepšie v mlynčeku na mäso, alebo ich úplne najemno nakrájate nožom. Tu budete potrebovať najmä klobúk huby, v ktorej sú uložené výtrusy.

белые грибы

  1. Namočenie húb

Ďalej je potrebné pripraviť zmes na posievanie, kde budete potrebovať vodu a kvasinky. 2-3 veľké huby potrebujú 50 g kvasníc a 4 l vody.

Vo voľnej prírode sa huby množia kvôli divým zvieratám, ktoré ich jedia. V agresívnom prostredí, ktoré vzniká v žalúdku zvierat, sa výtrusy aktivujú a prebúdzajú. Takéto prostredie musíte vytvoriť aj vy a k tomu sú potrebné práve kvasinky.

Takže, vezmite malý hrniec a naplňte ho pomletými hubami. Najlepšie je používať dažďovú vodu alebo vodu z vodovodu, nie kupovanú, pretože všetko môže potom môže vyjsť na zmar. Následne pridáte kvasinky, dôkladne ich premiešate a ponecháte 1,5 až 2 týždne na tmavom a teplom mieste.

грибы в домашних условиях

  1. Príprava na siatie

Po 2 týždňoch musíte túto zmes opäť dôkladne premiešať. Budete potrebovať približne 200 ml, ktoré rozriedite v 2 litroch vody a dôkladne premiešate. Všetko je pripravené!

грибы в горшках

  1. Sejba húb

Na to, aby nám huby začali rásť, potrebujú symbiózu (silné väzby s inými rastlinami), preto je lepšie vypestovať ich v kvetináčoch s izbovými rastlinami. Podľa skúseného hubára je najúčinnejšia kombinácia bielych húb s ľaliami, no môžete experimentovať aj s ďalšími rastlinkami.

Čo sa týka siatia húb, jednoducho túto zmes vylejte na izbové rastliny. Nebojte sa polievania, práve to zabezpečí, aby sa čo najviac výtrusov dostalo do pôdy, z ktorých sa neskôr vyvinie podhubie. Teraz je už potrebné len trpezlivo čakať na výsledok.

выращивание грибов

Teraz už viete, ako si vypestovať huby aj doma a ako vidíte, nevyžaduje si to veľa času ani peňazí. Tak prečo to nevyskúšať? Ak všetko vyjde, môžete si na nich pochutnať už vo vianočnej kapustnici.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore