5 Top polievok, po ktorých bude váš tráviaci systém fungovať ako hodinky. NEDÁM NA NE DOPUSTIŤ

Polievka je zázrak, ktorý pohladí žalúdok a pripraví nás na druhý chod. Je to pomerne mladý pokrm, pretože po svete sa začal rozširovať približne pred 400-500 rokmi. K dnešnému dňu je na svete okolo 150 hlavných druhov polievok, ktoré sú ďalej rozdelené až do niekoľkých tisícok druhov.

Je polievka užitočná? Mali by sme ju jesť každý deň? Generácie starých mam sa s istotou zhodnú na tom, že život bez polievky ani nemohol existovať. Avšak nájdu sa aj odborníci, ktorí sú presvedčení, že ospevovanie polievok je niekedy v skutku prehnané.

суп

Faktom ale je, že polievky sú výživné, ľahko a rýchlo stráviteľné, no tiež uzdravujúce. Určite by sa im nemali vyhýbať ľudia s nízkou váhou, ak sú po chorobe alebo nemajú chuť do jedla. Kuracia polievka napríklad obsahuje látky, ktoré zmierňujú príznaky prechladnutia.

Prvý chod hlavného jedla má menej kalórii ako dusené či smažené jedlá, a navyše ich výživovej hodnote to nič neuberá – dôležitý fakt najmä pre tých, ktorí sa snažia schudnúť.

Ak máte radi chutné polievky a radi skúšate nove recepty, ponúkame vám niekoľko tipov na ich prípravu!

Polievka s mäsovými guľkami

  • 2 litre vody
  • 200 g mletého mäsa
  • 100 g mrkvy
  • 300 g zemiakov
  • 100 ryže
  • 40 g zelenej cibuľky
  • Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
  • Bobkový list

суп с фрикадельками

Postup

  1. Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.
  2. Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.
  3. Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.
  4. Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky. Dobrú chuť!

Syrová polievka

  • 1,5 litra vody
  • 100 g taveného syra
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 stredne veľké zemiaky

сырный суп

Postup

  1. Očistite si zemiaky, narežte si ich na menšie kúsky, zalejte ich vodou a dajte variť.
  2. Nastrúhajte si mrkvu, najemno nakrájajte cibuľu a orestujte na rastlinnom oleji.
  3. Mrkvu s cibuľou a syrom pridajte k zemiakom.
  4. Všetko premiešajte a počkajte, kým sa syr úplne neroztopí. Posoľte podľa chuti a nechajte variť 30 minút. Hotovo!

 

Syrová polievka s mäsom

  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 zemiaky
  • 1 väčšia mrkva
  • 180 g taveného syra
  • 2 litre bujónu alebo vody
  • Bylinky
  • Bobkový list, nové korenie
  • Soľ a korenie podľa chuti

суп с курицей

Postup

  1. Kuracie prsia si narežte na kocky strednej veľkosti.
  2. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a mrkvu na kolieska.
  3. Mäso si osmažte na panvici s malým množstvom olivového oleja.
  4. Pripravte si bujón a keď začne vrieť, pridajte k nemu bobkový list, nové korenie a kuracie prsia.
  5. Znížte plameň a povarte 7-10 minút.
  6. Pridajte mrkvu a varte ďalších 10-15 minút.
  7. Po uplynutí času pridajte tavený syr a dôkladne premiešajte, aby sa syr roztopil.
  8. Osoľte, okoreňte a dochuťte bylinkami. Premiešajte odstráňte zo sporáka a môžete servírovať!

 

Zeleninová polievka

  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • Hrsť bielej kapusty
  • 1 čerstvá uhorka
  • 3-4 paradajky
  • 1/2 papriky
  • Soľ podľa chuti

овощной суп

Postup

  1. Najskôr si očistite a nakrájajte všetku zeleninu.
  2. Následne si zeleninu začnite ukladať do hrnca podľa nasledujúceho vrstvenia: 1. vrstva – mrkva, 2.vrstva cibuľa, 3.vrstva kapusta, 4.vrstva uhorka, 5.vrstva paradajky, 6.vrstva paprika.
  3. Prikryte hrniec a nechajte zeleninu dusiť vo vlastnej šťave na malom ohni po dobu 25-30 minút. Ak je to potrebné, môžete pridať trochu vody. Pravidelne hrncom potraste.
  4. Potom do hrnca vylejte vriacu vodu, osoľte, priveďte k varu a vypnite.
  5. Polievka je hotová – môžete ju ozdobiť kôprom, petržlenovou vňaťou a smotanou.

 

Mliečna zeleninová polievka

  • 1 liter mlieka
  • 400 ml vody
  • 400 g zemiakov
  • 400 g karfiolu
  • 100 g mrkvy
  • 300 g zeleného hrášku
  • 20 g masla
  • Soľ

молочный суп

Postup

  1. Nakrájajte si mrkvu na kocky a osmažte ju na polovici masla.
  2. Karfiol si rozdeľte na menšie kúsky.
  3. Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky.
  4. Dajte si zovrieť mlieko a odstráňte z neho vzniknutú penu na povrchu.
  5. Priveďte si vodu k varu, osoľte ju, pridajte zemiaky, karfiol a o niečo neskôr aj mrkvu.
  6. Varte na slabšom plameni po 15 minútach prilejte mlieko a varte až dovtedy, kým nebude všetko mäkké.
  7. Nakoniec pridajte zelený hrášok, hrniec prikryte a nechajte na vypnutom sporáku ďalších 15 minút.
  8. Pri servírovaní si na vrch polievky môžete položiť kúsok masla. Dobrú chuť!

 

 

foto:takprosto.cc

zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
Polievka je zázrak, ktorý pohladí žalúdok a pripraví nás na druhý chod. Je to pomerne mladý..." />