Blesková plnená roláda z hovädzieho mäsa. Keď nechcete dlho stáť za šporákom, vždy urobím toto jedlo

Roláda z hovädzieho mäsa plnená mletým bravčovým mäsom a zaváranou zeleninou. Mäso udusené na cibuľke a na neveľkom množstve osolenej vody vytvorí chutnú omáčku bez akýchkoľvek dodatkov. Omáčka je dosť aromatická. Zvinutie rolády nie je náročné. Veď to sami skúste.
Ingrediencie:
  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • kečup
  • 1/2 zavárenej kapie
  • 2 zavárené uhorky
  • 1 vrchovatá lyžička nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 plátky údenej slaniny + 90 g naviac
Plnka:
  • 45 dkg bravčového pliecka alebo bravčovej krkovičky
  • 1 vrchovatá lyžička majoránu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • soľ
  • 1/2 lyžičky bylinnej zmesi
  • 1 lyžica strúhanky
Iné :
  • 2 – 3 lyžice oleja
  • mleté čierne korenie
  • múka
  • 3 väčšie biele cibule pokrájané na prúžky
  • 3/4 pohára vody
  • soľ

 

Postup:
  • Mäso umyjeme, osušíme a poorezujeme z neho biele blanky. V strede mäso narežeme do hĺbky asi 1 cm. Režeme ostrým nožíkom akoby sme od seba oddeľovali 2 valce smerujúce na opačné strany.
  • Mäso rozklepeme cez igelitový sáčok. V prípade nerovností ho možno zarovnať tak ako je zobrazené na fotografii vyššie.
  • Hovädzí plát potrieme kečupom. Na to navrstvíme masu z mletého mäsa do asi 2/3 plátu. Posypeme petržlenovou vňaťou, poukladáme prúžky kapie, uhorky a slaniny. Zvinieme dosť napevno a roládu spojíme špáratkami.
  • Roládu okoreníme mletým čiernym korením a pomúčime múkou, ktorú vklepeme rukami do mäsa. V panvici si rozohrejeme olej a roládu opečieme z každej strany do hneda. Pridáme 2/3 pohára vody a 3 nakrájané cibule. Na vrch poukladáme plátky slaniny a dusíme pod pokrývkou asi 1 hodinu.
  • Po čase roládu prevrátime na druhú stranu, plátky slaniny poukladáme do výpeku. Následne dochutíme soľou a dusíme ďalšiu hodinu alebo aj dlhšie.
  • Hotovú roládu vyberieme z panvice, rovnako ako aj plátky slaniny. Ponorným mixérom zmixujeme omáčku s cibuľou, ktorú môžeme v prípade potreby dochutiť. Môžeme pridať napríklad aj smotanu. Omáčku nie je nutné zahusťovať, nakoľko je dosť hustá. Ak sa vám predsa podarí riedka omáčka, zahustite ju vodou s múkou.

Zdroj: prl-kuchniadanusi.blogspot.sk

Chod hore