Slovenská Jabloň potrebuje tvoju pomoc. Je nominovaná na Európsky strom roka! Zahlasujte za ňu

Ak chcete prispieť k zviditeľneniu Slovenska a zároveň k zlepšeniu stavu prírody na Slovensku, hlasujte za jabloň z Bošáce, ktorá bojuje o titul Európsky strom roka.

Toto hlasovanie prebieha len do konca februára a práve preto Vám ju dávame do pozornosti. Podporte strom z Bošáce hlasom v tejto ankete. Posledný hlasovací týždeň je hlasovanie tajné a tak nikto nepozná umiestnenie a počty hlasov. Doposiaľ sa súťaže zúčastnilo viac ako 150 000 ľudí.

V tomto, 13. ročníku, súťažia stromy z Belgicka, Bulharska, Chorvátskej republiky, Českej republiky, Litvy, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruskej federácie, Spojeného kráľovstva a Španielska. „Posledný februárový týždeň je hlasovanie v súťaži tajné, pričom 21. februára 2018 bola jabloň z Bošáce na 9. mieste s počtom hlasov 8 412. Držíme jej palce a sme veľmi zvedaví, koľko má na Slovensku sympatizantov,“ povedal programový manažér Nadácie Ekopolis, Milan Hronec.

Pomôžte!

Hlasovať môžete už len niekoľko dní na tejto webovej stránke: treeoftheyear.org

V ankete Európsky strom roka sa hľadá strom s najsilnejším príbehom. Hlasovanie prebieha od 1. do 28. februára  2018. Pri hlasovaní vždy označte 2 kandidátov. V poslednom týždni (od 22. do 28. februára) je hlasovanie tajné a na webových stránkach sa už neobjavia priebežné počty hlasov.

Prastará jabloň domáca je pamiatkou na dávnych ovocinárov, ktorých stromy rastú a rodia ovocie aj po viac ako sto rokoch. Ide o málo známu, vzácnu a dnes takmer zabudnutú regionálnu odrodu. Strom je dnes krásnym torzom, ale napriek poškodeniu má udivujúcu vnútornú vitalitu, na jar vždy bohato kvitne, na jeseň poskytuje nevšedne bohatú úrodu jabĺk, ktoré pri dobrom uskladnení vydržia až do ďalšieho leta. Keď usadnete do jej tieňa, môžete sa od nej učiť, ako sa nevzdávať a čeliť životným príkoriam.

 

 

zdroj:ekopolis.sk   

treeoftheyear.org

Chod hore