ROZHOVOR: Bývalý člen rasistického Kukluxklanu odhalil tajomstvá svojej temnej minulosti…

Ultrapravicová organizácia Ku-Klux-Klan je jedným z najznámejších radikálnych spoločenstiev a zdá sa aj najrozšírenejšia vďaka bielym kapucniam a horiacim krížom. Dnešný moderný KKK sa už výrazne líši od klanu, ktorý fungoval v druhej polovici 19. storočia.

Vtedy sa bývalí konfederáti zjednotili v tajnej organizácii, aby obnovili federálnu vládu a hlásali nadradenosť bielej rasy. Organizovali pogromy, okrádali a zabíjali černochov. Odvtedy organizácia zažíva svoje šieste znovu vzniknutie a už nie je strašnou, strach naháňajúcou silou.

Jeden z užívateľov Reddit  sa koncom februára priznal, že bol súčasťou KKK a úprimne odpovedal na otázky ostatných užívateľov toho fóra. Moderátorom fóra poskytol dôkaz o svojich slovách, takže to určite nie je podvod. Prinášame vám tie najzaujímavejšie otázky a odpovede.

Ako si sa dostal do KKK?

S rasizmom, s ktorým som sa stretol už ako 14 ročný. Skinheadi ma naučili nielen tomu, aby som zdieľal ich názory, ale aby som sa v ťažkých okamihoch cítil dospelý a nebezpečný. Neskôr som sa presťahoval do „farebnej štvrte“. Viac krát ma okradli, vyhrážali sa mi zbraňou, a v určitom momente som sa skontaktoval na internete s KKK a pripojil sa k nim.

Ako na to zareagovali tvoji rodičia?

Mame sa to nepáčilo, ale brala to tak, že som v puberte. Ale otec z toho vôbec nebol nadšený.

Ako dnes prebieha príjem nových členov?

Čas násilia už pominul, teraz sa činnosť KKK upriamuje na súdy. Vyhľadávajú zločin černocha proti bielemu a vytvárajú skupinu protestujúcu pod budovu. Zároveň sa černochovi posielajú urážlivé odkazy a tí rozhnevaní bojujú s demonštrantami. V týchto situáciách sa ocitnú vždy tí, ktorí sympatizujú s bielymi.

Získali ste v organizácii aj zábavné tituly ako “Veľký majster” alebo “Veľký drak”?

Áno, ale je to skôr tradícia ako čokoľvek iné.

Boli nejaké zdroje informácií alebo publikácie, ktoré posilnili vaše presvedčenie?

Samozrejme, ale nebudem ich menovať.

Z tvojich skúseností je v organizácii veľa ľudí, ktorí nepodliehajú stereotypom o hlúpych Redneck-och? Napríklad učitelia alebo podnikatelia?

Je tam veľa inteligentných ľudí, ale v podstate každý predstavuje strednú triedu. Obyčajní tvrdo pracujúci. Ale mali sme veľmi bohatého člena a nikto nevedel, kto to bol. Raz nám zaplatil všetky izby v hoteli, aby sme sa mohli zúčastniť dohovoru.

Sú všetci účastníci tak otvorene rasistickí? Alebo boli aj takí, ktorí sa len zúčastňovali kvôli účasti?

V skutočnosti mnohí z nich vôbec nie sú rasisti. Spomínam si, že sme raz nikam šli s členmi klanu a uvideli sme na krajnici černošský pár, mali uvoľnené koleso. Zastavili sme sa a pomohli sme im.

Aké sú vaše presvedčenia? O čom diskutujete na stretnutiach?

Nie je to jednotný klan, existuje veľa malých klanov. Preto neexistuje jednota v doktríne. Moja skupina dodržala kresťanskú ideológiu s rasistickou prísadou. Naším hlavným cieľom bola prosperita bielej kresťanskej Ameriky.

Ako vyzeralo zvyčajné stretnutie klanu?

Veľa ceremónií: sviečky a oltáre, to je nevyhnutné. Realizoval sa nejaký rituál a diskutovalo o zbieraní finančných prostriedkov alebo o spálení kríža. O všetkom sa hlasovalo. Vyberal sa členský poplatok a  noví členovia boli formálne prijímaní.

Boli medzi vami aj ženy? Alebo podobne ako v dvadsiatych rokoch 20. storočia mali svoje vlastné skupiny?

Ženy mali svoje vlastné skupiny, ale zúčastňovali sa našich obradov. Ale napríklad v mojej skupine bola lídrom žena. Nemali sme tam žiadnych odporcov ženského pohlavia. Raz sa stalo, čo si pamätám, že chlap zdvihol na ženu ruku. Zbili sme ho a vyhodili ho von.

Ako na to reagovali tvoji priatelia, známi a kolegovia v práci?

Žil som dvojitý život a dával si pozor, aby som sa neprezradil.

Ako ste s kolegami v organizácii vnímali zdradcov?

Boli pre nás ešte čosi horšie ako černosi. Prakticky tretia trieda. A môj súčasný status v očiach klanu je ešte nižší.

Čo zmenilo tvoje názory?

Život je už taký. Vždy nájde spôsob, ako ti nakopať zadok. Keď dostaneme pár úderov osudov, začneme kritizovať samých seba. A keď začneme chápať samých seba, uvedomíme si, že sme sa v niektorých veciach mýlili, celý náš systém viery sa rozpadá. Navyše som stretol zopár černochov, ktorí značne ovplyvnili môj osud.

Si v kontakte s ľuďmi z klanu? Nebojíš pomsty?

Nie, s nikým z klanu nekomunikujem. A úprimne, trochu sa bojím, lebo je tam zopár ľudí, ktorým by nerobilo problém ublížiť mi.

Ostali v tebe nejaké podvedomé myšlienky alebo pocity? Ako sa s nimi pasuješ?

Úprimne povedané, áno. Musím si neustále pripomínať, že je to len subjektívny pohľad a neodráža skutočný obraz sveta. Zdá sa, že sa mi to darí.

Muž mal v klane hodnosť dôstojníka a často sa zúčastňoval na rôznych akciách vrátane náboru nových členov. Ale nikdy nikoho netýral ani nezabil. Zaujímavé, že človek, ktorý bol ešte ako dieťa ovplyvnený, môže nakoniec začať premýšľať triezvo a dokonca nájsť odvahu vzdať sa všetkého, čo predtým považoval pre seba za dôležité. Ostáva nám želať mu veľa šťastia v ďalšom živote.

Aký dojem na vás urobil tento rozhovor? Nechajte nám komentár.

Zdroj : ofigenno.com

 

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “ROZHOVOR: Bývalý člen rasistického Kukluxklanu odhalil tajomstvá svojej temnej minulosti…”